x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii FP vinde acțiuni OMV Petrom

FP vinde acțiuni OMV Petrom

18 Sep 2020   •   10:12
FP vinde acțiuni OMV Petrom

Fondul Proprietatea (FP) vinde 1,7 miliarde de acțiuni OMV Petrom, „printr-o ofertă de plasament privat accelerat”, informează un raport transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Veniturile estimate în urma tranzacției se ridică la 561 milioane de lei. Potrivit documentului, „sub rezerva decontării cu succes a tranzacţiei”, Fondul va mai rămâne cu o participație de 6,9973%.

Spre comparaţie, la închiderea şedinţei de tranzacţionare de dinainte de anunţul FP, acţiunile SNP au închis la 0,371 lei pe unitate, ceea ce înseamnă un discount de aproximativ 11%, potrivit calculelor Ziarului Financiar.

Cel mai probabil, cumpărătorii sunt investitori instituţionali, precum administratori de pensii Pilon II, de fonduri mutuale, dar şi investitori interna­ţionali care urmăresc pieţe de frontieră.

Pe 15 septembrie, Fondul a anunţat printr-un raport publicat la bursă că a demarat oferta de vânzare accelerată a minimum 1,4 miliarde de acţiuni Petrom (adică 2,47% din capitalul social, respectiv un sfert din deţinerea FP), iar pe 16 sep­tembrie la ora 20:34, Fondul a anunţat că vinde 1,7 miliarde de acţiuni (3% din Petrom), dar şi preţul cerut.

Joi după-amiază acţiunile Petrom scădeau cu până la 0,8%, după ce miercuri, când investitorii au primit oferta de vânzare a Fondului Proprie­tatea, şi dat fiind istoricul unor astfel de operaţiuni, care se fac sub preţul pieţei, Petrom s-a depreciat cu 5,9%.

 

×