x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Jurnalul bursier. O comparație necesară și utilă

Jurnalul bursier. O comparație necesară și utilă

16 Dec 2019   •   08:10
Jurnalul bursier. O comparație necesară și utilă

Am fost întrebat de foarte mulți cunoscuți care produs este mai avantajos din punctul de vedere al randamentului - un fond de investiții sau un produs de asigurare cu investiție (numit și asigurare unit linked). Pentru a răspunde corect, trebuie spus de la bun început faptul că produsele nu sunt similare, urmând a explica ce le diferențiază, chiar dacă în ambele discutăm de investiții.

Să începem să ne uităm chiar la partea de investiție a fiecărui produs, pentru a determina în mod concret cum stau lucrurile cu fiecare produs. Fondul de investiții are următoarele particularități care îl diferențiază de asigurarea unit linked:

  • Poți să cumperi și să răscumperi unități de fond zilnic, luând în considerare eventualele comisioane de răscumpărare pe care fondurile le practică, expres menționate în prospectul de emisiune;
  • Poți vedea foarte clar caracteristicile documentelor constitutive, înțelegând, dar fără a se limita la politica de investiții și la comisioanele practicate de administratorul fondului;
  • Investițiile sunt realizate pe numele şi CNP-ul investitorului;
  • Investitorul știe în orice moment ce investiții are fondul în care și-a investit banii, ca urmare a rapoartelor pe care administratorul fondului este obligat să le publice cel puțin de două ori pe an;
  • Accesul la investiții se poate face prin intermediul unei societăți de administrare, bănci, societate de servicii de investiții financiare sau prin intermediul platformei www.investonline.ro.

Spre deosebire de fondurile de investiții, asigurarea cu unit linked este realizată de asigurătorul al cărui principal rol este de a asigura clientul/investitorul. De aici, poate una din primele diferențe – investiția nu este realizată pe numele investitorului, ci pe numele societății de asigurare. Sigur, investitorului i se confirmă faptul că are o investiție în produsul numit asigurare unit linked, însă banii sunt plasați mai departe de către societatea de asigurare pe numele acesteia, chiar dacă evidențele (banii societății de asigurare și banii clienţilor) sunt ținute separat. De la această caracteristică se nasc următoarele diferenţe:

  • Nu poți să răscumperi zilnic investițiile realizate, acestea făcându-se conform contractului de asigurare unit linked semnat, care, de regulă, este de minimum 5 ani, putând ajunge până la 20 de ani. Trebuie să menționăm faptul că această durată mult mai mare a deținerii are avantajul că  nu poți răscumpăra banii (decât cu niște comisioane prohibitive în primii ani),  în măsura în care ai depus o sumă mare la început, respectiv dacă ai ales varianta cu depuneri periodice creează reflexul de a economisi în mod constant.
  • Investițiile nu sunt pe CNP-ul investitorului.
  • Investitorul nu știe în mod concret unde sunt plasați banii săi, fiind alocăți în mod concret de către societatea de asigurare. De cele mai multe ori asigurătorul plasează banii în fonduri de investiții clasice de acțiuni, de obligațiuni sau mixte, fără ca tu, ca investitor, să poți să cunoști exact fondul de investiții respectiv, iar în măsura în care această informație este disponibilă – nu poți să soliciți societății de asigurare mutarea banilor tăi în alt produs, pentru simplul motiv că banii fac parte dintr-un coș mare (al societății de asigurare) pentru care s-a stabilit de la data semnării unde se alocă. Aici trebuie cântărit, raportat la durata produsului, dacă în situația apariției unor corecții sau crize pe piețe poți să îți muți investițiile în produse de refugiu.
  • La momentul expirării duratei produsului asigurare unit linked, pentru câștigul obținut nu se plătește impozit pe câștig, iar investiția nu se declară organelor fiscale.
  • Investiția realizată în produsul asigurare unit linked are și o componentă de asigurare de viață, pentru care este necesar să știți de la bun început cât costă și ce sumă asigurată are inclusă.

După ce am arătat principalele diferențieri, să încercăm să concluzionăm ce este important la momentul realizării investiției în oricare din cele două produse:

  • Citiți documentele obligatorii la momentul realizării fiecărei investiții pentru a determina care este durata produsului și ce comisioane sunt aplicabile la momentul ieșirii din fond/scadenței asigurării unit linked, respectiv, într-o situație de criză.
  • Verificați ce s-a întâmplat cu randamentele istorice ale fondului. La asigurarea cu unit linked, această informație este imposibilă, din cauza caracteristicii diferite a produsului.

În speranța că am lămurit cele mai relevante particularități ale celor două produse, trebuie să îți spunem că noi, la Certinvest, te sfătuim pentru a alege produsul care ți se potrivește.

Horia Gusta, Director General - Certinvest

 

 

×