x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Monedele din aur, ultima modă pentru daruri

Monedele din aur, ultima modă pentru daruri

de Daniela Ivan    |    23 Iul 2015   •   17:09
Monedele din aur, ultima modă pentru daruri
Sursa foto: Oleksiy Mark

Românii au achiziţionat de la bănci 241 de kilograme de aur în 2014, iar în acest an trendul este în creştere. Oamenii cumpără fie monede pentru cadouri, fie lingouri, ca instrument de diversificare a portofoliului de investiţie.

Există doar două bănci care comerciali zează monede şi lingouri de aur, însă sortimentul este variat.

Piraeus Bank oferă opt tipuri de lingouri, de la 5 g la 1 kg, și moneda British Sovereign, care cântărește 7,988 g şi are 24 de carate, a declarat Iuliana Albu Anchidin, manager vânzări Tre zorerie şi Pieţe Financiare. Și Banca Comercială Ro mână are oferta destul de diversificată.

Vinde lin gouri de diferite mă rimi, inclusiv de 2 g. „Clienţii cum pără mo nedele mai ales pentru cadouri oferite la botezuri, nunţi, aniversări. Dintre lin gouri, cele mai so licitate sunt cele Kinegram, cu element de siguranţă gra vat, dis po nibile în gre u tăţi de 5 şi 10 grame”, a mai declarat Laura Hexan, şefa Departamentului de Produse de Trezorerie Retail din cadrul BCR.

BCR vinde monedele KRUGERRAND (Africa de Sud) care au greutăţi de 3,393 g, 8,482 g, 16,965 g şi 33,930 g, dar şi monedele DUCAT (Austria) de 3,49 g şi 13,96 g. Şi Piraeus Bank comercializează moneda British So ve reign, care însă poate fi din ani diferiţi, cu diverse efigii

O marfă care poate fi vândută oricând și oriunde
Mereu la modă, aurul este unul dintre cele mai iubite metale preţioase. Semn de nobleţe, bogăţie şi prestigiu, aurul pur reprezintă una dintre cele mai sigure investiţii, cu o valoare ce se menţine relativ constantă pe termen lung. Preţul aurului în România a urcat foarte mult în perioada crizei, metalul prețios fiind considerat de mulţi oameni ca investiţie de refugiu. Dacă înainte de criză, în anul 2008, BNR cota un gram de aur cu maximum 100 de lei, în 2010, acesta a urcat până la 140 de lei, iar maximul a fost atins în 2012, când a trecut de 200 de lei, după care a început să scadă până la 120 de lei, iar de la începutul anului a crescut, cu suişuri şi co borâşuri, până la 150 de lei, în prezent. „Aurul este în continuare recomandat ca plasament al unui procent din portofoliu”, a declarat Iuliana Albu An chi din. Analiştii financiari spun că este bine să deţii între 5% şi 10% din portofoliul pe ter men lung în metale pre ţioase. Şi statele din întreaga lume au o parte din rezervă în aur, BNR deţinând în acest moment 103,7 tone de aur.
 

×