x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Negocieri cu Comisia Europeană pentru programe regionale pe teme ecologice

Negocieri cu Comisia Europeană pentru programe regionale pe teme ecologice

22 Mai 2021   •   15:31
Negocieri cu Comisia Europeană pentru programe regionale pe teme ecologice

Programele Operaționale Regionale din perspectiva Obiectivului de Politică 2 – o Europă mai verde au fost discutate, astăzi, de reprezentanții Ministerului Intestițiilor și Proiectelor Europene împreună cu cei ai Comisiei Europene. 

Acestea privesc emisiile reduse de dioxid de carbon, care se îndreaptă către o economie cu zero emisii, prin promovarea tranziției către o energie curată și echitabilă, a investițiilor verzi și albastre, a economiei circulare, a atenuării schimbărilor climatice și a adaptării la acestea, a prevenirii și gestionării riscurilor, precum și a unei mobilități urbane durabile.

La reuniune au participat, alături de reprezentanții MIPE, reprezentanți ai MDLPA și ai agențiilor de dezvoltare regionale.

Întâlnirea s-a desfășurat în contextul observațiilor Comisiei privind programele regionale și al exercițiului general, respectiv eficiența energetică în clădiri publice și rezidențiale, infrastructura verde și mobilitatea urbană.

Dialogul tehnic între părți a fost unul deschis, discutându-se aspectele generale privind acțiunile care urmează a fi finanțate și propunerile de modificare a programelor regionale. Se vor organiza și reuniuni punctuale pe fiecare program operațional regional în parte pentru detalierea aspectelor comune.

„Înaintăm pe toate planurile care vizează programarea noilor instrumente financiare. Am dat asigurări că dialogul cu Comisia Europeană este unul continuu, inclusiv pe programele operaționale, nu doar pe PNRR și ne ținem de cuvânt. Puțin mai devreme am încheiat o primă discuție pe marginea domeniilor de finanțare aferente Obiectivelor de Politică, reprezentanții DG Regio evidențiind progresele semnificative înregistrate în definitivarea Programelor Operaționale Regionale, totodată oferindu-ne și orientările necesare acolo unde mai avem încă de lucru. Săptămâna viitoare vor avea loc, în același format, COM, MIPE, ADR-uri, MDLPA, alte 2 runde de discuții pentru restul obiectivelor de politică aferente Programelor Operaționale Regionale.

Suntem în grafic, atât față de propriul calendar dar și față de stadiul celorlalte state membre, și în așteptarea aprobării la nivelul UE a cadrului de reglementare, prezumat pentru finalul lunii iunie, astfel ca, imediat după, să și putem formaliza procesul de programare pentru perioada 2021-2027”, a declarat Marius Vasiliu, secretar de stat în MIPE.

 

×
Subiecte în articol: europa verde