x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Transelectrica investește 42 de milioane de euro pentru închiderea Inelului de 400 kV

Transelectrica investește 42 de milioane de euro pentru închiderea Inelului de 400 kV

17 Mar 2021   •   11:33
Transelectrica investește 42 de milioane de euro pentru închiderea Inelului de 400 kV

Compania Transelectrica va aloca 42 de milioane de euro pentru retehnologizarea a două staţii pentru închiderea Inelului de 400 kV în zona de vest. În anul 2020, nivelul de completare a Inelului a ajuns la 70%, se arată în comunicatul societății.

Proiectul investiţional de completare a Axului de 400 kV Banat, parte a Inelului de 400 kV al României, înregstrează progrese importante prin retehnologizarea a două staţii-cheie: Reşiţa şi Timişoara. Investiţiile vor face posibilă închiderea Inelului de 400 kV al României în zona de vest, un proiect strategic pentru securitatea alimentării cu energie electrică a ţării, dar și pentru consolidarea reţelei electrice de transport şi a interconexiunii cu reţelele statelor vecine.
Finalizarea tronsonului de Linie Electrică Aeriană 400 kV Oradea Sud-Nădab în 2020, a determinat ca gradul de realizare a Inelului de 400 kV al României să ajungă la 70%.
"Retehnologizarea staţiei Timişoara şi a staţiei Reşiţa reprezintă în acest moment două priorităţi investiţionale pentru completarea Inelului de 400 kV în zona de vest, alături de finalizarea celor aproximativ 340 de kilometri de linie electrică aeriană de 400 kV din componenţa Axului Banat. România are nevoie de o infrastructură energetică modernizată, fiabilă, capabilă să integreze noi capacităţi de producţie a energiei regenerabile, de aceea închiderea Inelului este un proiect fundamental pentru siguranţa în funcţionare a Sistemului Electroenergetic Naţional", spune Cătălin Niţu, președintele Directoratului Transelectrica.

Proiectul de retehnologizare a staţiei Timişoara se află într-o etapă matură de execuţie, termenul de finalizare a lucrărilor fiind anul 2024. Investiţia se ridică la 18 milioane de euro şi vizează atât retehnologizarea staţiei existente de 110 kV şi construirea unei staţii noi cu tensiunea de 400 kV care va permite implementarea proiectului de trecere la tensiunea de 400 kV a Axului Porţile de Fier - Reşiţa - Timişoara - Săcălaz - Arad (Axul de 400 kV Banat), un obiectiv strategic al Planului de Dezvoltare a Reţelei Electrice de Transport 2020-2029.

Investiţiiile privesc și retehnologizarea Staţiei Reşiţa, obiectiv-cheie, pentru operaţionalizarea comercială a liniei de 400 kV de interconexiune cu Serbia Reşiţa (RO)-Pancevo (RS), şi pentru trecerea la tensiunea de 400 kV a Axului Banat. Contractul de execuţie a lucrărilor a fost semnat în 2020. Retehnologizarea staţiei Reşiţa, investiţie blocată 2017, are valoare de 24 de milioane de euro şi va fi finalizată în 2023.

Inelul de 400 kV reprezintă un ansamblu de linii electrice aeriene de 400 kV din reţeaua electrică de transport, cu o lungime de 1.796 de kilometri și sunt deja realizate, sunt în curs de execuţie sau se vor construi conform Planului de dezvoltare a RET pe 10 ani. În 2020, circa 64% din Inelul de 400 kV era realizat, restul de 36% reprezentând segmente care fie se aflau în lucru, fie în diferite faze de pregătire. Prin finalizarea şi punerea în funcţiune a liniei 400 kV Oradea Sud-Nădab la sfârşitul anului 2020, Inelul de 400 kV a ajuns la 70%.

Închiderea Inelului de 400 kV este fundamentală în zona de vest, unde reţeaua electrică de transport se interconectează mai solid cu Europa, şi în zona de est, unde există dificultăţi de evacuare a puterii din zona Dobrogea. Completarea Inelului de 400kV va contribui la creşterea siguranţei în funcţionare a SEN, creşterea capacităţii de interconexiune, integrarea energiei din surse regenerabile produsă în zona Dobrogea, optimizarea funcţionării pieţei de energie electrică şi la integrarea acesteia în piaţa unică europeană de energie (IEM).

Pe lângă retehnologizarea staţiilor Timişoara şi Reşiţa, pentru completarea Inelului de 400 kV în zona de vest se execută lucrări importante de investiţii pentru construirea Liniei Electrice Aeriene (LEA) 400 kV Porţile de Fier - (Anina) - Reşiţa. 

×
Subiecte în articol: Transelectrica