x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Noi schimbări la legea pensiilor. Câți bani vor primi pensionarii de la 1 ianuarie 2024

Noi schimbări la legea pensiilor. Câți bani vor primi pensionarii de la 1 ianuarie 2024

de Redacția Jurnalul    |    02 Oct 2023   •   10:45
Noi schimbări la legea pensiilor. Câți bani vor primi pensionarii de la 1 ianuarie 2024

Noi modificări vor avea loc la noua lege a pensiilor pe care guvernanții vor să o pună în aplicare de la 1 ianuarie 2024.

Acestea provoacă nemulțumiri deoarece inițial beneficiarii trebuiau să primească majorări de până la 16% iar după adoptarea de către Parlament a actului normativ, acestea vor fi de maximum 14%. 

Sindicalistul Anton Hadăr a explicat în direct la Antena 3 CNN cele trei scenarii posibile de majorare a pensiilor de la 1 ianuarie, în funcţie de modificarea sau nu a legii.

Secenariul 1 - formula de calcul

”Scenariul 1 este Legea 127, mă refer la formulă. Se pare că restul articolelor sunt cam aceleași. Aceasta este problema numărul 1, esențială, formula de calcul”, spune acesta.

Scenariul 2 - majorări de 19%

”Scenariul 2 nu este altceva decât o modificare poate nesemnificativă, favorabilă pensionarilor. Efortul financiar este mult mai mare, pentru că crește numărul de puncte al pensionarului și ca să aplici legea te costă mai mult”, afirmă sindicalistul.

Scenariul 3 - creștere de 30%.

”Scenariul 3 i-ar avantaja pe pensionari, ar fi o creștere de peste 30%. Se vrea să se meargă pe scenariul 1, din ceea ce știu eu. Se fac cele trei scenarii, ca să se aleagă într-un final  unul”, a mai spus Anton Hadăr.

Schimbări la legea pensiilor

- egalizarea vârstei de pensionare a femeilor cu bărbații

- persoanele cu peste 36 de ani vechime în muncă vor primi în fiecare an câte un punct de pensie

- reducerea vârstei standard de pensionare pentru femeile cu mai mulți copii: 1 an pentru 3 copii; 2 ani pentru 4 sau mai mulți copii

- pensie anticipată - dacă au depășit stagiul complet de cotizare contributiv cu cel puțin 5 ani.

Pensii

×
Subiecte în articol: pensii pensionari