x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Românii se declară de dreapta, dar nu le place la privat. Îi sperie rigoarea

Românii se declară de dreapta, dar nu le place la privat. Îi sperie rigoarea

04 Iul 2016   •   16:26
Românii se declară de dreapta, dar nu le place la privat. Îi sperie rigoarea
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Patru din zece angajați la firmele din Top 50 cei mai mari angajatori sunt salariați în companiile unde statul este acţionar majoritar. Vorbim despre Poștă, companiile CDR Infrastructură şi CFR Călători, complexurile energetice, precum şi în diverse regii. Din cele 50 mari companii care au, fiecare, peste 3.000 de salariați, 15 au statul acţionar majoritar. Acesta a dat de muncă la 146.217 de oameni în 2015, cu câteva mii mai puţin decât în 2014.

Primii 50 de angajatori români au, în total, aproape 400.000 de salariați, cu 80.000 mai mulți decât în 2014. Creșterea provine din angajările masive care s-au făcut în retail, în industria auto și a componentelor auto care au compensat și devansat restructurările din companiile de stat. Chiar și așa, statul rămâne încă cel mai mare angajator, în ciuda ineficienței și a lipsei de productivitate. „Companiile de stat, fac parte dintr-un aparat birocratic foarte complicat și greu de străpuns, iar tranzitul de la stat către privat este unul foarte dificil. O persoană obișnuită cu un anumit sistem de lucru va accepta greu rigorile unei corporații, în primul rând pentru că funcția deținută la stat nu are corespondent direct în privat, iar angajatul deși are același salariu, nu mai are același statut social ca la stat”, a declarat Florin Godean, country manager, Adecco Romania.

Se caută necalificaţii

Toate cele 12 mari lanțuri de superamrketuri și hipermarketuri prezente pe piața românească se regăsesc în Top 50 companii cu cel mai mare număr de angajaţi. În total, retailul modern dă de muncă la 80.000 de oameni, iar piața auto și a componentelor auto la aproape 60.000.“ Problema este că în aceste domenii cea mai mare parte a forței de muncă angajate este necalificată sau slab calificată. Acest tip de angajați au venituri apropiate de salariul minim pe economie, iar rezultatul activităților desfășurate are o valoare adăugată scăzută, ceea ce se traduce într-un nivel de trai scăzut”, potrivit lui Bogdan Drăgoescu, chief operations manager, Lugera România.

×