x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Schimbări importante pentru pensionari. Ce se întâmplă cu cei care au sub 15 ani vechime în muncă

Schimbări importante pentru pensionari. Ce se întâmplă cu cei care au sub 15 ani vechime în muncă

de Redacția Jurnalul    |    04 Aug 2023   •   12:30
Schimbări importante pentru pensionari. Ce se întâmplă cu cei care au sub 15 ani vechime în muncă

Pensiile vor fi recalculate pentru o anumită categorie de beneficiari.

Veniturile celor care au cotizat la sistemul de stat mai puțin de 15 ani vor fi analizate. În urma acestei evaluări, persoanele care au contribuit la asigurările sociale sub 15 ani vor beneficia de o indemnizație, potrivit noii formule de calcul a pensiilor. 

Dacă suma rezultată după recalculare este mai mică decât indemnizația socială minimă, aceștia pot alege să primească indemnizația socială în locul pensiei recalculate.

Noua lege a salarizării va permite celor care au sub 15 ani de cotizație să decidă dacă vor pensia minim garantată pe baza contributivităţii sau o indemnizaţie socială. Pentru a beneficia de această opțiune, trebuie să-și exprime dorința cu 3 luni înainte de aplicarea legii, scrie dcnews.ro. 

În prezent, peste un milion de români primesc pensia minim garantată, de 640 de lei pe lună. 

„O noutate adusă de proiectul de lege este introducerea opţiunii pentru indemnizaţia socială minimă. Pensionarii aflaţi deja în plată, care au stagiul de cotizare sub 15 ani, vor putea opta între pensie şi indemnizaţia socială minimă, cu trei luni înainte de aplicarea efectivă a legii. Opţiunea se va face prin Poştă, cu formular pretimbrat primit de la Casa Naţională de Pensii Publice, pentru a evita cozi interminabile la ghişee”, anunță Ministerul Muncii. 

Potrivit noii formule de calcul, un pensionar cu o vechime de minim 15 ani în muncă, primeste 45% din salariul minim brut și 1% din salariul minim brut pentru fiecare an în plus. Astfel că persoana care a cotizat 13 ani primea o pensie de 1.032 lei în 2021, la o cotizație timp de 19 ani - 1.176 lei, iar la 35 de ani vechime - 1.560 lei.

 

×
Subiecte în articol: indemnizatie sociala pensie 15 ani