x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Stagiile de practică pregătesc profesionişti

Stagiile de practică pregătesc profesionişti

de Diana Scarlat    |    29 Iul 2011   •   21:00
Stagiile de practică pregătesc profesionişti

Ucenicia a fost ignorata in ultimii 20 de ani, desi piata fortei de munca a avut nevoie mereu de specialisti in multe meserii. Romanii reincep acum sa incurajeze stagiile de practica si chiar atrag fonduri europene pentru proiecte care-si propun sa-i aduca mai aproape de meserie pe viitorii muncitori calificati, dar si mai aproape de angajatorii care au nevoie de forta de munca foarte bine pregatita.

Un astfel de proiect este derulat de Asociatia Cazangiilor din Romania, in parteneriat cu Universitatea Politehnica din Bucuresti – Fa­cultatea de Inginerie Mecanica si Mecatronica, Target Romania, Institutul National de Cercetare Dezvoltare Turbomotoare COMOTI si Institutul National pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei. Prin intermediul proiectului "Constru­ieste-ti inteligent din timp cariera profesionala" pot beneficia de stagii de practica 2.350 de elevi si studenti care vor sa invete o meserie. Initiativa a fost bine primita atat de partea angajatorilor, cat si de cea a elevilor. "Am fost alesi cate cinci din fiecare liceu, apoi am fost repartizati la diferite departamente, in functie de specializarea pe care o avem si de ceea ce ne place sa facem. Am ajuns la Griro SA, unde domnul director Stefan Glod ne-a facut protectia muncii, ne-a aratat uzina, ne-a intrebat ce specializare avem. Eu am ca specializare proiectant AutoCAD, iar dansul mi-a dat o schema, mi-a dat de facut un desen, sa vada ce pot sa fac. Dupa doua saptamani am fost chemat la biroul dansului, impreuna cu un coleg, si ne-a propus sa incheiem un parteneriat part-time, pe trei luni. A fost o ocazie unica, pentru ca acum, daca vrei sa faci practica, putini sunt interesati sa te-ajute", spune Madalin Alexe, unul dintre elevii de clasa a XII-a ai Colegiului Teghnic Mecanic Grivita.

Proiectul este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013 si urmareste sa creeze o retea de institutii de invatamant de specialitate – licee si universitati – si companii care activeaza in piata de profil, in vederea facilitarii unui transfer de know-how de la profesionisti catre elevi si studenti, astfel incat acestia din urma sa se poata integra mai usor pe piata muncii in momentul in care isi termina studiile. "Acest proiect si-a propus sa creeze din nou acea patura de profesionisti care nu mai exista de 20 de ani. Trebuie crescuta responsabilitatea, atat a copiilor, cat si a parintilor, astfel incat cei care ajung la un liceu, sa fi vrut sa ajunga acolo si nu in alta parte. Cu cat se va desfiinta mai tarziu sistemul de repartizare computerizata la licee, cu atat va fi din ce in ce mai rau", spune Dan Silviu Chirita, presedintele Asociatiei Cazangiilor. Stagiile de practica sunt facute cu un numar restrans de elevi si studenti, urmarindu-se astfel sa exise mai multa disciplina. In cadrul proiectului beneficiaza de consiliere profesionala gratuita 998 de elevi din 21 de Colegii Tehnice si Grupuri scolare industriale din Bucuresti, Buzau si Ploiesti.

×