x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Specialist: România merită un rating mult mai bun de la agenţiile de evaluare financiară

Specialist: România merită un rating mult mai bun de la agenţiile de evaluare financiară

de Redacția Jurnalul    |    22 Oct 2023   •   22:20
Specialist: România merită un rating mult mai bun de la agenţiile de evaluare financiară

Agenţiile de evaluare financiară menţin ratingurile României. Problema e că aceste note sunt mult prea mici faţă de evoluţia bună a economiei.„România merită un rating mult mai bun, dar politicile economice, bazate pe deficite mari, trag în jos”, susține Ionuţ Dumitru de la Raiffeisen Bank.

Agenţia americană de evaluare financiară S&P a reconfirmat, la finalul săptămânii trecute, ratingul datoriei guvernamentale a României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută, precum şi perspectiva stabilă. Este treapta ce spune „recomandat investiţiilor”, dar este şi treapta imediat de dinaintea notei „junk”, „nerecomandat investiţiilor”, anunță Ziarul Financiar.

Cu două săptămâni în urmă, agenţia de evaluare financiară Fitch reconfirmase ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută, precum şi perspectiva stabilă. Adică investiţi, dar cu grijă.

România are ratingul BBB- din 2005, adică de 18 ani, cu excepţia crizei financiare de acum un deceniu când a fost retrogradată la „junk”, dar pentru puţină vreme. Totuşi, în 18 ani, dincolo de crize, evoluţia României a fost spectaculoasă. România va atinge, în acest an, un PIB de 330 de miliarde de euro, faţă de 79 de miliarde de euro cât avea în 2005, o creştere, practic, logaritmică. România a ajuns şi chiar a depăşit Ungaria nu mult, cu un pas mărunt, la PIB/capita raportat la paritatea puterii de cumpărare. (E drept că inflaţia în Ungaria este mult mai mare decât în România). Şi atunci de ce ratingul României este atât de jos, de vreme ce economia a avansat atât de puternic?

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: rating romania