x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Baletul rus

Acum 100 de ani. Baletul rus

de Magda Cristina Ursache    |    Simona Lazar    |    10 Noi 2013   •   23:59
Acum 100 de ani. Baletul rus

O trupă rusă de balet a dat aseară a doua sa reprezentaîie la teatrul Leon Popescu, cu un program amuzant prin variaţiunea şi execuţia sa vioaie. Un prim balet, “Vânătoarea de fluturi”, cu muzica de Keller-Bela, a dat prilej primei balerina dna Bauersachs şi celorlalte opt balerine să se producă în paşii clasici, cu o îndemânare şi eleganţă foarte simpatică. “O nuntă în Rusia mică” a dat apoi un tablou din viaţa poporului malo-rusă cu costumele şi dansurile caracteristice, care au fost executate. Spectacolul s-a încheiat cu un divertisment de dansuri spaniole, poloneze, ungare, jucate cu mult brio.

Sacrilegiul unui argintar

E zguduitoare şi sfâşietoare povestea unui meşter argintar care – ca şi mama căreia i s-ar răpi copilul – suferă, plânge şi merge până aproape la crimă, numai ca să-şi poată păstra rodul muncii, capodopera sa. Lucrarea fiindu-i cumpărată de o evlavioasă din înalta aristocraţie, care o dăruieşte bisericii sale, argintarul deznădăjduit vrea să-şi ia înapoi dovada cea mai desăvârşită a muncii sale, dar, într-o vedenie, i se înfăţişează Mântuitorul şi opreşte mâna care e gata să pângărească. Nefericitul argintar cade jos, lângă altarul unde-i este aşezată capodopera. Această scenă, foarte înduioşătoare, este jucată cum nu se poate mai bine de vestitul mimic Severin, care la fiecare gest, la fiecare mişcare, cu fiecare expresie zugrăveşte desăvârşit de bine chipul argintarului; o comedie de un haz irezistibil. Ce mai puteţi vedea cu acelaşi bile? Max Linder, birjar, precum şi Pathe journal, cu ultimele evenimente din lumea întreagă, ca: alergările de la Fredenau, unde se vede cursa cea mare în care a ieşit învingător calul din grajdul dlui Negroponte. Se proiectează după principiul stabilit de marele profesor oculist din Paris dl. Landolt, fără raze ultraviolete şi în mod fix, astfel ca să nu vateme ochilor şi nervilor. Cu începere de azi, la fiecare oră, la Cinematograful “Lux” din strada Doamnei 5.

Incendiul din Iaşi

Focul din strada Sărăriei de ieri a fost localizat târziu, noaptea. Imobilele care au suferit mari pagube aparţin proprietarilor: Rafail Agatştein, Ancel Rotenberg, Adela Weehsler, M. Porn, Rudomila Vădana şi R. Pocher. Toate erau asigurate la societatea “Dacia-România”. Acum, pompierii lucrează la dărâmarea zidurilor pentru a evita prăbuşirea lor.

Pentru ofiţerii de rezervă

Mai mulţi ofiţeri de rezervă, având în vedere că ofiţerii de rezervă din Bulgaria se bucură de reducerea de 50 la sută pe căile ferate, au hotărât să înmâneze, zilele acestea, un memoriu dlui general de divizie I. Argetoianu, ministru de războiu, prin care cer să li se acorde şi lor reducerea de 50 la sută.

Persecutat de notar

Dl Iancu Talpă din Târgul Bucecea ni se plânge că e continuu persecutat de notarul comunei, care îi face tot soiul de mizerii. Atragem atenţiunea dlui prefect al judeţului respectiv.

Din “Dimineaţa”, 11 noiembrie 1913; Texte selectate de Simona Lazăr și Magda Cristina Ursache

×