x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani: Bucureştii în noroi

Acum 100 de ani: Bucureştii în noroi

de Magda Cristina Ursache    |    Simona Lazar    |    14 Dec 2011   •   21:00

Nu mai e mult pana la Craciun si lucrul acesta se vede, in deosebi, din miscare infrigurata de pe strazi, din abundenta extraordinara de prin magazine si, mai cu seama, se observa dupa noroiul groaznic in care inotam de ceva vreme.

Intr-adevar, niciodata capitala nu a fost mai murdara decat in ajunul sarbatorilor. De vina e, desigur, mo­dul cum e organizar serviciul de cura­tare al orasului. Cu toate progresele tehnice realizate in ultimul timp, cu toate ca s-au introdus sacalele si stropitoarele automobile, serviciul de curatenie al orasului se face tot ca acum 30 de ani. In strainatate, e o minune sa vezi cat de curat sunt intretinute orasele. La Berlin, de pilda, zapada nu este lasata mai mult de 24, cel mult 48 de ore pe strazi. Proprietarii si locatarii caselor sunt obligati s-o dea jos de pe acoperisuri, iar personalul administratiei municipale o ridica in acelasi timp de pe strazi. Repeziciunea cu care se lucreaza in aceasta privinta e demna de admirat. La noi se lucreaza cu o incetineala exasperanta.

In primul rand, cu zapada de pe aco­perisul caselor e un scandal. Nu stiu daca o fi existand vreo dispozitie politieneasca sau administrativa care sa oblige pe proprietari si pe locatari sa dea jos zapada, dar lucrul acesta nu se face niciodata. E neplacut sa mergi pe strada si sa fii udat pana la piele de apa care se prelinge de la streasinele caselor. Apoi, murdaria de pe strazi e pur si simplu dezgustatoare. Uitati-va pe Calea Victoriei, in inima ora­su­lui, noroiul zace gros de 5 centimetri. Trasurile il imprastie pe hainele trecatorilor. Cum cobori bulevardul sau te duci pe strazi luntrice, mur­da­ria e inspimantatoare. Ce o fi la peri­ferii, mi-e si groaza sa ma gandesc.

Si, cu toate acestea, domnii de la primarie care, in definitiv, sunt si ei locuitori ai acestui oras, nu fac nimic pentru remedierea raului. Peste vreo trei saptamani, cand murdaria aceasta grozava ai va fi exasperat si pe dansii, veti vedea ca vor lua masuri. De ce nu se face lucrul acesta acum? – iata o intrebare la care nici edilii nu pot raspunde. Probabil pentru ca au mandria de a putea arata strainilor care ne viziteaza ca Bucurestiul e cel mai murdar oras. (Din Dimineata, 12 decembrie 1911; Texte selectate de Simona Lazăr și Magda Cristina Ursache)

×