x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Faliţi frauduloşi

Acum 100 de ani. Faliţi frauduloşi

06 Noi 2012   •   23:59
Acum 100 de ani. Faliţi frauduloşi

Criza prin care trecem a făcut ca numărul negustorilor care nu mai pot face faţă plăţilor şi care cad în stare de faliment să devie îngrijorător de mare. Dacă mulţi din ei sunt de bună credinţă şi cad victime ale împrejurărilor vitrege, se găsesc însă alţii care caută să profite de aceste vremuri tulburi şi să se îmbogăţească, în dauna creditorilor, ascunzând mărfurile ce au şi vânzându-le în grabă pe preţ derizoriu, spre a putea realiza cât mai mulţi bani şi a lăsa creditorilor rafturi goale şi poliţe fără valoare. Tribunalul comercial dă dovadă de multă băgare de seamă în alegerea acestor faliţi frauduloşi. Astfel, de o săptămână încoace, nu este zi în care el să nu declare câte 3-4 falimente, totuşi, până ieri, nu a procedat la arestarea nici unuia.

Arestarea unor negustori

Ieri, tribunalul comercial a ordonat arestarea a doi negustori pe care îi declarase faliţi, deoarece era vădit că au căutat să comită fraude prin sustragerea activului. Primul arestat este Ohanez Papazian, comerciant de pielărie şi încălţăminte din Calea Moşilor. Activul găsit în marfă la acest falit se poate evalua, dacă pui multă bunăvoinţă, la 3.000 lei, în timp ce pasivul se urcă la 25.000 lei. Alt comerciant declarat în stare de faliment şi arestat ieri, după cererea creditoarei Regina Salter, reprezentată de d. avocat I. Olteanu, a fost Alexandru Faier, măcelar cu domiciliul în strada Inundaţiei 2.

Escrocherie îndrăzneaţă
Individul Gheorghe Rădulescu zis Brânzău, zis Niculesc, zis Trăznea, ieşind din puşcărie, se afla în căutarea unei meserii. Împrejurarea, ajutată de spiritul său ager de escroc rutinat îi oferi una destul de pompoasă de controlor al administraţiei financiare. Victima cea dintâi fu d. Vasile Năstase din strada Tmişanei. Falsul controlor îi comunică că a fost supus la o amendă de 300 lei, întrucât nu are contractele de chirie făcute pe timbrul legal. Încasând banii şi fiind încurajat de primul succes, escrocul încercă o a doua lovitură, dar fu demascat şi arestat. Tribunalul îl condamnă la un an de închisoare şi 100 lei amendă (...).

Un cadavru în fântână
Parchetul de Ilfov a fost sesizat de următoarea misterioasă întâmplare. Un ţăran voind să scoată apă dintr-un puţ din apropierea Mănăstirii Ciorogârla, mare nu-i fu mirarea când scoase la suprafaţă cadavrul unui copilaş ca de 3-4 luni. El era îmbrăcat în rochiţă cu dantele şi cu o panglicuţă în scufiţă, ceea ce denotă că era vorba de un copil de familie. S-au început imediat cercetări spre a se afla autoarea acestei crime.

Diverse

A fost arestată şi înaintată parchetului femeia Ecaterina Gh. Costache, care fu prinsă îndeletnicindu-se cu ademenirea de minore şi împingerea lor la desfrâu.
Din "Dimineaţa", 7 noiembrie 1912; texte selectate de Magda Cristina Ursache

×