x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani . Nenorocirea din Sinaia

Acum 100 de ani . Nenorocirea din Sinaia

09 Noi 2012   •   00:00

Locuitorii Niţă Scorţea şi Nicolae Biţaio, pe când lucrau astăzi pe lângă gara Sinaia, la spargerea unor bolovani prin dinamită, aceasta a explodat rănindu-i foarte grav la faţă şi la mâini. D. poliţai Stroescu, fiind avizat, a sosit imediat la faţa locului şi a dispus transportarea victimelor la spitalul local, delegând în acelaşi timp pe subcomisarul Grigorescu cu anchetarea cazului. S-a dispus a se face comunicarea acestui accident şi casei centrale de asigurări a meseriaşilor conform noii legi.

Un caz misterios
Azi s-a găsit în şanţul ce înconjoară cimitirul din satul Ştefan cel Mare, pendinte de comuna Călăraşii Vechi, o geantă de voiaj conţinând mai multe acte militare, geantă care s-a constatat, din actele aflate înăuntru, că aparţine locotenentului Ion Giurescu din regimentul 35 infanterie. Începându-se cercetările de către Jandarmi, s-a găsit la cârciumarul Costache Taifas din această comună un sac cu efecte militare aparţinând aceluiaşi ofiţer. Cârciumarul declară că sacul i-a fost adus de către un necunoscut, care după ce i l-a lăsat în prăvălie a dispărut.

Falsificator de bancnote la Craiova

Dl judecător G. Ştefănescu de la cabinetul II de instrucţie a dat azi ordonanţă definitivă de urmărire a lui Gheorghe Ghetora din comuna Valea Stanciului, inculpat de a fi pus în circulaţie bancnote false de 20 lei. De notat este că bancnotele găsite asupra lui Ghetora au aceeaşi emisiune – data de 23 ianuarie – ca şi acelea falsificate în Bulgaria (...). Cu toate că nu s-a putut stabili dacă Ghetora face parte din banda de falsificatori bulgari, totuşi el a fost trimis în judecata tribunalului local pentru faptul că a pus în circulaţie bancnote false.

Un avort criminal
Azi dimineaţă a încetat din viaţă, în strada Fluierului No. 4, dna Elisabeta Iliescu, în etate de 32 de ani, soţia comerciantului Ştefan Iliescu. Un frate al decedatei, d. căpitan Mihail Popescu, a reclamat poliţiei că sora lui, care era gravidă în a treia lună, a murit în urma avortului care i-a fost provocat cu mijloace nepermise, de către o moaşă care îi fusese recomandată de o prietenă.

Accidentul de la fabrica Marin Ganea

Tâmplarul Manole Pârvulescu, cu domiciliul în strada Matei Voievod No. 97, lucrător la fabrica de mobile Marin Ganea, din strada dr. Obedenaru No. 10, a fost victima unui accident. Şi-a retezat degetele de la mâna stângă pe când dădea la rindea o scândură. El a fost pansat de un intern al societăţii de salvare şi în urmă dus la spitalul Colentina.

Procesul unor pungaşi
Astăzi a venit înaintea Curţii cu juraţi de la Cernăuţi procesul furtului senzaţional comis de trei pungaşi rafinaţi din România asupra deputatului dietal Blum, căruia hoţii i-au furat în tren suma de 60 mii de coroane. Curtea cu juraţi l-a condamnat pe Isac Rosenfeld şi Iancu Scwartz, ambii bucureşteni, la câte 5 ani de închisoare, iar pe Nucham Aron din huşi la 3 ani de carceră.
Din "Dimineaţa", 9 noiembrie 1912; texte selectate de Magda Cristina Ursache

×