x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani: Rănirea din strada Elena Cuza

Acum 100 de ani: Rănirea din strada Elena Cuza

de Magda Cristina Ursache    |    Simona Lazar    |    19 Dec 2011   •   21:00

Multi, foarte multi au tinut sa parti­cipe la serbarile "Leaganului", cu­noscand greutatile intretinerii unui ase­menea asezamant de binefacere. (...) "Leaganul" aduna copiii abandonati, pruncii carora destinul v­itreg le-a harazit sa nu-si cunoasca nici ta­tal, nici mama. Ce opera poate fi mai inaltatoare inaintea oamenilor si a lui Dumnezeu decat aceea pe care o face "Leaganul Sf. Ecaterina"? O dragoste vinovata, o su­ferinta as­cunsa ori mizeria prabusesc adeseori iubirea de mama in abisul in­constientei si iata pruncul nevinovat aruncat la o raspantie, la poarta vreunei case, in boschetul vreunei gradini, in care parintii poate s-au sarutat pentru intaia oara; aceasta fiinta nestiutoare data adeseori mortii! Cine oare si-ar lua sarcina sa culeaga aceste flori, sa le creasca, sa le ingrijeasca si sa le redea Societatii elemente folositoare?
(Din "Ilus­tratiunea romana", decembrie 1911)

Serbari la "Sf. Ecaterina"
Asta noapte, pe la orele 12 si ju­matate, o grava ranire s-a intamplat pe strada Elena Cuza din capitala in imprejurarile urmatoare: vizitiul de tramvai Isvoranu Staicu din strada Elena Cuza No. 50 aflase de prin ve­cini ca este inselat de catre sotia sa cu un coleg de-al sau de tramvai, Mihai Radu, care domiciliaza pe aceeasi stra­da, la No. 103. In urma cerce­ta­rilor pe care le-a facut, Isvoranu s-a con­vins ca in adevar este inselat de so­tia sa si s-a hotarat sa se razbune. Asta-noapte, dupa ce si-a terminat serviciul, s-a dus imediat acasa, unde a surprins pe sotia sa cu conductorul de tramvai Mihai Radu. O violenta scena a avut loc. Isvoranu a scos un cutit si s-a repezit asupra amantului sotiei sale, lovindu-l in ma­na dreapta si in piciorul stang. In acest timp, s-au adunat vecini care au intervenit si au dus pe ranit la spitalul Zerlenti, unde, dupa ce a fost pansat, i s-a dat drumu, deoarece ranile provocate nu sunt grave.
Atentatorul s-a prezentat singur la circa 22, unde a povestit cele in­tamplate. Ancheta a fost facuta de domnul comisar Anghelescu.
Nesemnat (Din "Dimineata", 15 decembrie 1911, Texte selectate de Simona Lazăr și Magda Cristina Ursache)

×