x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Spargerea de la cofetăria Riegler

Acum 100 de ani. Spargerea de la cofetăria Riegler

23 Oct 2012   •   23:57
Acum 100 de ani. Spargerea de la cofetăria Riegler

O îndrăzneaţă încercare de furt s-a petrecut ieri noapte la cofetăria Riegler. Autorul acestei isprăvi este băiatul I. Codreanu, în vârstă de 17 ani, ucenic la acea cofetărie. Iată împrejurările în care s-a petrecut faptul: În sala de expediţie a cofetăriei, aşezată în fundul prăvăliei, se află o casă mică de bani, în care se păstrează de obicei produsul vânzării pe câteva zile. Din sala de expediţie se deschide o uşă care dă în pivniţă. Ucenicul Codreanu, care îşi pusese în gând să spargă casa de bani, s-a ascuns în sală înainte de a fi închisă, astfel că a rămas încuiat acolo. De cu vreme îşi pregătise un topor, în lipsă de alte instrumente mai perfecţionate pentru spargerea casei, şi o frânghie. Fiindcă însă loviturile toporului ar fi deşteptat pe vecini, hoţul se hotărâse să facă operaţia în pivniţă.

Hoţul de la miezul nopţii
Când au adormit vecinii, pe la miezul nopţii, hoţul a deschis uşa pivniţei şi cu toporul a început a lovi în casă. Tăbliile de fier fiind însă foarte rezistente, cu toate sforţările disperate ale hoţului, el nu le-a putut sparge. Văzând că se luminează de ziuă şi că riscă a fi prins, hoţul a lăsat casa aşa cum se găsea şi a dispărut pe o fereastră a pivniţei. La ziuă, când s-a descoperit încercarea de furt şi lipsa lui Codreanu, s-a anunţat poliţia. În urma energicelor măsuri luate de d. Pop, şeful siguranţei, Codreanu a fost prins ieri dimineaţă. El a făcut mărturisiri complete. Împreună cu actele dresate, hoţul va fi înaintat parchetului.

Alt furt în Bucureşti
Autori necunoscuţi au intrat ieri noapte, prin forţarea unei uşi, în prăvălia dlui Predescu din strada Muzelor şi, spărgând tejgheaua, au furat 200 lei. S-a anunţat poliţia de siguranţă.

Proces pentru filmul "Independenţa României"

Se ştie că dl. Leon Popescu a obţinut dreptul de proprietate al filmului "Independenţa României". Dl. Pascal Vidraşcu a intentat însă acţiune dlui Leon Popescu pentru a fi recunoscut şi d-sa ca coproprietar al filmului, iar până la traşarea acestei chestiuni a cerut tribunalului numirea unui sechestru judiciar, care să administreze venitul realizat prin reprezentarea filmului. Această cerere s-a judecat ieri de secţia comercială a tribunalului Ilfov, amânând pronunţarea sentinţei pentru azi.

Nenorocire
Ieri a fost internat la spitalul Brâncovenesc Nacu Judele, din serviciul fabricii Bragadiru, peste care a căzut un butoi, provocându-i leziuni interne.

Diverse
În urma cercetărilor făcute s-a stabilit nevinovăţia dnei Carolina Benjami, în afacerea furtului din strada Teilor No. 55, despre care am vorbit acum câteva zile.
Din "Universul", 24 octombrie 1912; texte selectate de Veronica Bectaş

×