x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Spargerea unei vile

Acum 100 de ani. Spargerea unei vile

01 Feb 2013   •   00:04
Acum 100 de ani. Spargerea unei vile

Buşteni. – Necunoscuţi au spart uşile de la mansarda vilei din Buşteni a d-lui avocat Arţăreanu, din Bucureşti, de unde au furat câteva oglinzi, covoarele şi preşurile, cum şi alte obiecte.

Bal cu tombolă
În seara de 9 februarie viitor se va da un bal cu tombolă, în Buşteni, al cărui produs va servi pentru reconstruirea unei fântâni ce rămăsese în părăsire în centrul localităţii, în faţa bisericei. D. Ştefan Cazimir, din Bucureşti, va patrona acest bal, iar mai mulţi artişti absolvenţi ai Conservatorului din Bucureşti s-au oferit a da concursul la acest bal.

Crime din imprudenţă
Buzău. – Aseară la orele 5, săteanul Gheorghe Ion Dobrică din Cândeşti a împuşcat din imprudenţă în bărbie cu un foc de revolver pe femeia Mariţa Podeanu. Femeea, în stare gravă, a fost internată la spitalul Nifon. Constantin Oprea din Mlăjet a împuşcat în piciorul drept pe consăteanul său Ilie Drăgoi.

Incendiu
Un incendiu a distrus astă-noapte o casă din Nehoiu a societăţii forestiere Goetz & Cie. Focul a luat naştere de la o sobă defectuoasă. Casele erau asigurate.

Răniri
Jipa Baniţă din Măgura-Buzău a rănit grav cu cuţitul pe Nicolae Ion Botea. Cauza e o veche ură. Victima, în stare gravă, a fost internată la spitalul Nifon. Sătenii Stelian Moise, Coman Groza, Moise Dumitru şi Radu Dumitru, nutrind o veche ură contra fraţilor Ion Marin Grama şi Zaharia Grama, din Cândeşti, i-au pândit noaptea trecută şi, tăbărând asupra lor cu ciomege şi cuţite, i-au rănit grav în mai multe locuri. Pacienţii au fost internaţi în spital, iar agresorii au fost arestaţi.

Serbare artistico-literară
Curtea de Argeş. – Comitetul societăţii ortodoxe naţionale a femeilor române, filiala Curtea de Argeş, va da în ziua de 2 februarie o serbare artistico-literară, în scopul de a pune bazele unei şcoli profesionale în localitate. Serbarea va consta din o conferinţă de pr. Econom. V. Predeanu, urmată de coruri executate de corul şcolii de cântăreţi sub conducerea dirijorului M. I. Chiriţă.

Banchet la garnizoană
Câmpulung. – Ieri a fost un banchet dat de ofiţerii reg. 30, în onoarea d-lui locot. I. Teodorescu, care a fost mutat. Au participat toţi ofiţerii garnizoanei locale.

O filială a Crucii Roşii
Duminică a.c. s-au adunat mai multe d-ne din elita câmpulungeană, din iniţiativa d-nei Irina N. Crassan şi s-au sfătuit pentru înfiinţarea unei filiale a Crucii Roşii a d-nelor române, urmând ca la 3 februarie a.c. să se ţină o adunare generală în sala de primire a primăriei Câmpulung, pentru constituirea ei.

Ambulanţa judeţului Muscel
La stăruinţa vrednică de toată lauda a câtorva fruntaşi, s-a pus la cale strângerea fondului necesar pentru înfiinţarea unei ambulanţe a Crucii Roşii a judeţului Muscel. În acest scop, d. prefect Crassan a făcut un călduros apel băncilor din Câmpulung şi judeţ, cum şi populaţiunii din oraş şi din judeţ, cari după cum suntem informaţi îşi vor face datoria de patriotism şi de cinste prin a contribui cu sume cât mai însemnate în acest scop.
Din “Universul”, 1 februarie 1913; texte selectate de Magda Cristina Ursache

×