x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Tragedia de la Hotel de Franţa

Acum 100 de ani. Tragedia de la Hotel de Franţa

02 Noi 2012   •   00:25
Acum 100 de ani. Tragedia de la Hotel de Franţa

O încercare de sinucidere puţin banală s-a întâmplat ieri după-amiază într-o cameră a hotelului de Franţa din Bucureşti. O doamnă de bună condiţiune, care venise de două zile în hotel, şi-a tras un glonte de revolver în gură. Iată împrejurările damatice în care s-a întâmplat faptul. Pe la orele 3 şi jumătate p.m., personalul hotelului a fost alarmat de o detunătură de revolver, care venea dintr-o cameră a etajului al treilea. Nici unul din servitori n-a avut curajul să fugă pe scări şi au anunţat pe portarul hotelului, Iancu Ionescu, care a alergat imediat la locul unde se bănuia că s-a întâmplat nenorocirea.

Ce a descoperit portarul Ionescu?

Uşa camerei nu era încuiată. Deschizând-o, portarul a văzut pe pasageră, care se înscrisese în registrele hotelului sub numele de Elena I. Trancă, stând în picioare, îmbrăcată, cu un revolver în mână, cu ţeava îndreptată spre gură. Faţa îi era plină de sânge închegat. Rochia de pe dânsa, duşumeaua, cearşaful, plapoma şi pernele din pat de asemenea erau pline de sânge.

Dezarmarea sinucigaşei

Portarul, fără a sta mult pe gânduri, s-a repezit la sinucigaşă, care se pregătea să îşi tragă un al doilea glonţ, a cuprins-o în braţe ca să-i paralizeze mişcările, şi a dezarmat-o. Ionescu a pus revolverul pe lavoar şi cu un şervet a şters pe rănită de sângele ce-i curgea şiroaie din gură. În acest timp, sinucigaşa, care se părea că-i aproape să cadă în nesimţire, nu scotea nici o vorbă.

O nouă tentativă
Sprijinind-o de mijloc, portarul a dus-o până la lavoar, s-o spele pe faţă. Ajungând în faţa lvoarului, sinucigaşa, cu o mişcare reşede, a pus din nou mâna pe revolver şi, adunându-şi ultimele forţe, a strigat celui care căuta s-o salveze: "­ Eşti un criminal dacă nu mă laşi să mor!". Şi a îndreptat revolverul, pe care i se înleştase mâna, asupra portarului.

Portarul Ionescu, în pericol

Acesta se afla într-o situaţie critică. O mişcare nervoasă a degetelor sinucigaşei şi glonţul era să-l lovească. Cu un curaj demn de admirat, portrul a apucat mâinile sinucigaşei, reuşind să îndrepte ţeava revolverului în jos. Un alt om de serviciu, venind în ajutor, a reuşit să scoată din mâna sinucigaşei, arma omorâtoare.

Primele cercetări
S-a anunţat imediat autorităţile şi Salvarea (...). În acel timp sosea la faţa locului d. inspector N. Pop, şeful siguranţei. Portarul, care a fost cel dintâi întrebat, a povestit cele întâmplate (...). Singurul bagaj al sinucigaşei era un mic geamantan, în care se aflau obiecte de toaletă, un portmoneu cu câţiva lei şi mai multe cărţi de vizită cu numele Elena I. Trancă, Rm. Vâlcea. Între alte hârtii, s-au găsit mai multe chitanţe care dovedeau că posesoarea lor fusese la Monte Carlo (foto), într-o pensiune la o vilă. (...) Furată de plăcerile vieţii de lux şi de risipă, doamna Trancă a cheltuit acolo, timp de doi ani de zile, întreaga sa avere.
Din "Universul", 2 noiembrie 1912; texte selectate de Tudor Cireş

×