x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Un apaş trage un foc de revolver

Acum 100 de ani. Un apaş trage un foc de revolver

25 Ian 2013   •   00:20
Acum 100 de ani. Un apaş trage un foc de revolver

Un cunoscut pungaş, Ion Niculae Niţă, zis Biciclistu, era în duşmănie, de mai multă vreme, cu un alt cunoscut al poliţiei, anume Dumitru Ion, zis Olteanu, din cauza unei femei, concubina acestuia din urmă. Acum câteva zile, Ion Niculae a trimis vorbă, prin femeie, acestuia din urmă, că unde îl va întâlni îl va împuşca. Dumitru Ion, ştiind că Ion Niculae se ţine de vorbă, evită să se întâlnească cu el. Ieri-dimineaţă, întâmplător, Dumitru Ion, care era însoţit de amanta sa, s-a întâlnit faţă în faţă cu Ion Niculae pe Calea Şerban Vodă, în dreptul casei cu No. 20. Fără nici o vorbă, Ion Niculae a scos din buzunar un revolver şi a descărcat un foc asupra rivalului său. Dumitru Ion n-a fost atins. Glonţul era însă să lovească pe un d. Reiter, care întâmplător trecea pe acolo însoţit de mama sa. Trecătorii s-au repezit apoi asupra atentatorului şi, indignaţi, i-au administrat o straşnică corecţiune, după care a fost condus la Circa 27, unde comisarul Scarlat Ionescu a deschis o anchetă.

Ceaţa de aseară
O ceaţă deasă s-a lăsat aseară asupra oraşului, din care cauză Capitala era completamente în întuneric. Ceaţa era atât de deasă, încât circulaţia trăsurilor şi automobilelor prin centrul oraşului se făcea cu mare greutate; nu se vedea la doi metri. Pe la orele 12 noaptea, numeroasele persoane ce ieşeau de la diferitele spectacole nu puteau să traverseze străzile, de frică să nu fie călcate de trăsuri şi automobile.

Accident de tramvai
Vagonul tramvaiului electric No. 4 al STC a izbit aseară pe Strada Viitorului colţ cu Strada Maidanului birja cu No. 165. Birja a fost complet sfărâmată, iar birjarul, care căzuse de pe capră, s-a rănit la o mână. Circa respectivă a deschis o anchetă.

Incendii
Ieri-dimineaţă, pe la orele 4, un incendiu a izbucnit în Strada Crivineni No. 24, la imobilul şi atelierul de tâmplărie al dlui Gh. Popescu. Focul a luat naştere de la coşul maşinii cu care se încălzea atelierul, de unde s-a comunicat la acoperiş şi la depozitul de lemne de lucru al atelierului. Au sosit pompierii de la postul Foişor, care, după o jumătate de oră, au stins complet focul. A ars acoperişul şi o parte din lemnărie. Casele erau asigurate pentru suma de 10.000 de lei. Pagubele sunt de aproximativ 1.000 de lei.

Alt incendiu
Ieri-dimineaţă au ars pompele de apă ale societăţii “Concordia” din Doftana. Focul a luat naştere de la un conduct de ţiţei. Din cauza gerului, conductul îngheţând, i s-a pus foc spre a-l dezgheţa; dar, aprinzându-se ţiţeiul din conducte, focul s-a transmis la cazane, care, explodând, au aprins clădirea de pompe, care a ars în întregime.

Accident mortal
Nicolae Tudor, din seviciul moşiei Căzăneşti (Călăraşi), a dlui G.Gr. Cantacuzino, pe când se înapoia ieri din pădure cu o căruţă încărcată cu lemne, la un hop căruţa s-a răsturnat, iar lemnele căzând peste nefericitul servitor l-au omorât.
Din “Universul”, 25 ianuarie 1913; texte selectate de Magda Cristina Ursache

×