x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Un mare furt de bijuterii la Viena. (Păgubaşa e o falsă contesă română)

Acum 100 de ani. Un mare furt de bijuterii la Viena. (Păgubaşa e o falsă contesă română)

16 Noi 2012   •   00:44

Direcţiunea poliţiei din Viena cere a se lua măsuri pentru dovedirea autorului şi găsirea giuvaerurilor furate prin spargerea cufărului contesei Lăzărescu din Bucureşti, dintr-o cameră a stadthotelului din acelaşi oraş. (În ce o priveşte pe păgubaşă, ea nu este cunoscută la Bucureşti cu titlul ce şi l-a dat la Viena – n.n.).

Pentru readucerea obiectelor furate, se acordă un premiu de 2500 de franci, iar pentru prinderea autorului – 500 franci. Ca autor, este bănuit un bărbat de 35-40 ani, înalt, zvelt, figură prelungă, mustaţă mică sucită. Obiectele furate sunt următoarele: un inel de aur cu trei briliante în valoare de 2000 lei, un inel de aur cu briliante în valoare de 2500 lei, un inel "la fleur de lys” cu un briliant mare şi mai multe mici, în valoare de 1500 lei, o pereche cercei cu briliante şi smaralde în valoare de 3000 lei, un breloc de platină cu mai multe diamante şi un safir mare, în valoare de 3000 lei, două inele cu briliante şi rubine în valoare de 4000 lei, o pungă cu lanţ de aur, împodobită cu pietre (diamante şi safire) în valoare de 1000 lei, un inel de platină cu o perlă mare înconjurată de două rânduri de briliante, în valoare de 1500 lei, un port-cigarettes de aur cu un rubin şi mai multe casete de email goale şi un creion de aur şi email.
Valoarea totală a obiectelor furate se ridică la suma de lei 40.000.

Bătaia în şcoală
Elevul Gică Petrescu, de 9 ani, domiciliat în Calea Victoriei No. 104, extern la şcoala catolică din strada Lueger, s-a prezentat a sediul salvării având două contuzii la buza inferioară, un dinte rupt şi câteva alte mici răni, care, declară elevul, i-au fost cauzate de bătaia ce i-a aplicat un profesor al şcolii catolice.

Crimă sau sinucidere?
D. Al. Gheorghe, din strada Oborul de Vite No. 28, s-a plâns ieri parchetului de Ilfov că un nepot al său, anume Ilie N. Stancu, fiul femeii Alexandrina N. Stancu din comuna Obileşti, judeţul Ilfov, care se afla în serviciul dlui I. Dumitrescu, croitor militar din strada Plantelor No. 31, a dispărut fără urmă. Unchiul se teme ca nepotul său să nu se fi sinucis pe undeva sau să nu fi fost victima unei crime.

Crima unui hoţ din Brăila
Locuitorul Alecu Constantinescu, din mahalaua Comorofka No. 339, a surprins astă-noapte, pe la orele 3, în curtea sa, pe individul Stănică Englezu, care încerca să fure nişte găini. Acesta, văzând-se descoperit, a tras asupra lui Constantinescu mai multe focuri de revolver. Unul din gloanţe l-a lovit pe acesta în pulpa piciorului drept. La zgomotul produs de detunăturile armei, au sărit vecinii, care au ridicat şi transportat la spital pe victimă. Criminalul a dispărut. Poliţia face cercetări pentru prinderea lui.
Din "Dimineaţa”, 16 noiembrie 1912; texte selectate de Simona Lazăr

×