'Ma bucur ca am trait ultima perioada a «scolii romanesti de medicina», prin care unii maestri isi urmareau studentii inca din ultimii ani de facultate, ii cultivau in ideea de scoala. Inainte «privesc cu manie», caci traiesc de peste 20 de ani degradarea invatamantului medical, promovarea se face pe alte criterii decat valoarea. Rezultatele se vad acum in spitale si alte institutii de sanatate', ne povestea dr Constantin Gaucan. Astazi isi sarbatoreste ziua de nastere. La multi ani!
'Traiesc cu temere aceste vremuri in care au disparut modelele morale ce dadeau sentimentul unei stabilitati si indrazneala de a face un proiect legat de un mod de a-ti construi o profesie care sa-ti asigure o respectabilitate si o autoritate morala. In afara meseriei pe care o practic cu aceeasi placere si bucurie, am inceput sa-mi realizez un alt vis, acela de a scrie despre oameni deosebiti pe care i-am cunoscut si mi-au marcat viata, dar si despre vremurile pe care le-am parcurs: razboi, foamete, rasturnarea unor valori care au dat stabilitate tarii si care au fost distruse de impunerea cu pusca a unui sistem social distrugator pentru oameni si tara, cu bataie lunga pe care o resimtim din plin si astazi. Vor fi doua volume care poarta numele de «Calator in gura lumii», publicate partial in Flacara lui Paunescu in perioada 2009-2010. Adrian Paunescu m-a si miruit ca scriitor intr-o pastila de-a lui intitulata: «Am descoperit un scriitor: Gaucan».
Dumnezeu alege intotdeauna unde sa traiasca si sa-si implineasca destinul creatia lui, «fiinta umana». Daca as putea, as incerca prin mijloace medicale (genetice), dar mai ales educationale (sapte ani de acasa) sa schimb «gena cocosata», mostenita de la traco-geti (Herodot): lipsa chefului de munca sustinuta, castigurile prin «nemunca». Studiile anglo-saxone au aratat ca mostenirile genetice pot fi schimbate in primii sapte ani traiti intr-o familie armonioasa. Romanii au un proverb – «nu are sapte ani de acasa!». In ultimii 25 de ani au disparut aproape total modelele – «maestrii». Este nevoie de o munca incrancenata pentru recuperarea tarelor educationale din scoala, dar si identificarea si cultivarea adevaratilor maestrii. O diploma cumparata nu-ti ofera si calitatea de medic. Verificarea competentelor este absolut obligatorie printr-un stagiu in Occident (doi-trei ani).
Traseele vietii noastre sunt scrise de Creator. Romanul, pe o observatie atenta in timp, spune: «Ce ti-e scris in frunte ti-e pus». Sigur, as alege la fel provocarea deloc usoara de a parcurge un drum foarte greu pe care, mai ales acum, l-am strabatut aproape in intregime.
Ce face doctorul Gaucan de 11 ani pentru recuperarea culturala a Valenilor de Munte la a carei recunoastere Nicolae Iorga a trudit 32 de ani (1908-1940)?! Am reusit sa constitui cu marile nume ale istoriografiei contemporane «Clubul istoricilor Nicolae Iorga», care de 11 ani are o zi oferita dezbaterilor in cadrul Universitatii populare de vara Nicolae Iorga de («mese rotunde»). A reusit sa tina in «Poiana lui Gaucan» 11 editii ale «Serilor de prelectiuni, poezie si muzica», seri ce ofera cursantilor veniti si alte modalitati de imbogatire spirituala, mai ales pentru romanii din afara granitelor. Ofera tabere de creatie pentru tinerii aplecati spre poezie si pictura. A scos 11 volume de «Studii» despre viata si opera lui Nicolae Iorga, carti care se lanseaza in fiecare an. Aduna si cultiva modele culturale si din alte zone ale tarii. Imi doresc sa apuc sa traiesc intr-o lume mai asezata, care sa cunoasca bine valorile nationale, sa le respecte si daca se poate chiar sa le iubeasca. Fara cunoasterea trecutului nu putem sa construim un viitor pe care poporul roman asezat cu sacrificii in granitele firesti, naturale le merita (Nicolae Iorga).'