x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta: Constantin Găucan.

Astăzi e ziua ta: Constantin Găucan.

de Ramona Vintila    |    13 Iun 2011   •   21:00
Astăzi e ziua ta: Constantin Găucan.

'Ma bucur ca am trait ultima pe­rioa­da a «scolii romanesti de medicina», prin care unii maestri isi urmareau studentii inca din ultimii ani de facul­ta­te, ii cultivau in ideea de scoala. Inainte «privesc cu manie», caci tra­iesc de peste 20 de ani degradarea in­vatamantului medical, promovarea se face pe alte criterii decat valoarea. Rezultatele se vad acum in spitale si alte institutii de sanatate', ne po­ves­tea dr Constantin Gaucan. Astazi isi sarbatoreste ziua de nastere. La multi ani!

'Traiesc cu temere aceste vremuri in care au disparut modelele morale ce dadeau sentimentul unei stabilitati si indrazneala de a face un proiect legat de un mod de a-ti construi o pro­fesie care sa-ti asigure o respec­ta­bi­litate si o autoritate morala. In afara meseriei pe care o practic cu aceeasi placere si bucurie, am inceput sa-mi realizez un alt vis, acela de a scrie despre oameni deosebiti pe care i-am cunoscut si mi-au marcat viata, dar si despre vremurile pe care le-am parcurs: razboi, foa­mete, rasturnarea unor valori care au dat stabi­li­tate tarii si care au fost distruse de impunerea cu pus­ca a unui sistem social dis­tru­ga­tor pentru oa­meni si tara, cu bataie lunga pe care o resimtim din plin si astazi. Vor fi doua volume care poarta numele de «Calator in gura lumii», publicate partial in Flacara lui Paunescu in perioada 2009-2010. Adrian Paunescu m-a si miruit ca scriitor intr-o pastila de-a lui intitulata: «Am descoperit un scrii­tor: Gaucan».

Dumnezeu alege intotdeauna unde sa traiasca si sa-si implineasca destinul creatia lui, «fiinta uma­na». Daca as putea, as incerca prin mij­loa­ce me­dicale (genetice), dar mai ales educationale (sap­te ani de acasa) sa schimb «gena cocosata», mos­te­ni­ta de la traco-geti (Herodot): lipsa che­fu­lui de munca sustinuta, castigu­ri­le prin «nemun­ca». Studiile anglo-saxone au aratat ca mosteni­rile ge­ne­ti­­ce pot fi schimbate in primii sapte ani traiti intr-o familie armonioasa. Ro­manii au un proverb – «nu are sap­te ani de acasa!». In ultimii 25 de ani au disparut aproape total modelele – «maestrii». Este nevoie de o munca incrancenata pentru recuperarea tarelor educationale din scoala, dar si identificarea si cultivarea adevaratilor maestrii. O diploma cumparata nu-ti ofera si calitatea de me­dic. Verificarea competentelor este absolut obli­gatorie printr-un stagiu in Occident (doi-trei ani).

Traseele vietii noastre sunt scrise de Creator. Romanul, pe o observatie atenta in timp, spune: «Ce ti-e scris in frunte ti-e pus». Sigur, as alege la fel provocarea deloc usoara de a parcurge un drum foarte greu pe care, mai ales acum, l-am strabatut aproape in intregime.

Ce face doctorul Gaucan de 11 ani pentru recupe­rarea culturala a Valenilor de Munte la a carei recu­noa­stere Nicolae Iorga a trudit 32 de ani (1908-1940)?! Am reusit sa constitui cu mari­le nume ale istoriografiei contemporane «Clubul istoricilor Nicolae Iorga», care de 11 ani are o zi oferita dezbaterilor in cadrul Universitatii popula­re de vara Nicolae Iorga de («mese rotunde»). A reusit sa tina in «Poiana lui Gaucan» 11 edi­tii ale «Serilor de prelectiuni, poe­zie si muzica», seri ce ofera cursan­ti­lor veniti si alte modalitati de im­bo­gatire spirituala, mai ales pentru ro­manii din afara granitelor. Ofera ta­bere de creatie pentru tinerii apleca­ti spre poezie si pictura. A scos 11 vo­lume de «Studii» despre viata si ope­ra lui Nicolae Iorga, carti care se lan­seaza in fiecare an. Aduna si cultiva modele culturale si din alte zone ale tarii. Imi doresc sa apuc sa traiesc intr-o lume mai asezata, care sa cunoasca bine valorile nationale, sa le respecte si daca se poate chiar sa le iubeasca. Fara cunoasterea trecutului nu putem sa construim un viitor pe care poporul roman asezat cu sacrificii in granitele firesti, naturale le merita (Nicolae Iorga).'

×
Subiecte în articol: calendar astăzi e ziua ta...