x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astazi e ziua ta... Daniel Cristea-Enache

Astazi e ziua ta... Daniel Cristea-Enache

de Violeta Cristea    |    Ramona Vintila    |    19 Feb 2007   •   00:00
Astazi e ziua ta... Daniel Cristea-Enache

A obtinut Premiul de Debut al "Romaniei literare", Premiul pentru Debut al Uniunii Scriitorilor din Romania si Premiul "Titu Maiorescu" al Academiei Romane, toate pentru volumul "Concert de deschidere". A absolvit Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti, iar din 2005 este doctor in Filologie al acestei universitati. Astazi, scriitorul Daniel Cristea-Enache implineste 33 de ani.

"Cea mai importanta realizare este familia mea"

"Tocmai am facut o calatorie in Austria. Imi place sa calatoresc, dar de fiecare data mi se face dor de tara. Astfel ca sunt bucuros si cand plec, si cand ma intorc...

Ziua mea o voi serba prin munca, la Editura Corint, la Ziarul de Duminica, si acasa, unde am de ispravit cronica saptamanala pentru Romania Literara si articolul, tot saptamanal, pentru Suplimentul de Cultura. Dupa cum se poate vedea, nu prea am timp sa ma plictisesc - si, desi programul meu e adesea infernal, eu sunt singurul vinovat de crearea acestui infern. Fara el probabil ca viata mi s-ar parea cam fada.

Incepe si semestrul doi, abia astept sa-i revad pe studentii de la Litere, mai ales ca am un curs la anul IV, unde e o promotie foarte buna. Scrisul (critica literara) si profesoratul sunt doua vocatii care cred ca merg bine impreuna. In ambele cazuri, obiectul meu este literatura romana postbelica, abordata analitic ori didactic.

Nu-mi plac deloc cei care-si plang de mila si cauta scuze pentru esecurile personale invocand mereu conjuncturile nefavorabile. Teoria mea este ca, daca muncesti sistematic in domeniul care-ti place si pe care singur ti l-ai ales, vei avea multe satisfactii. Dar acestea vor veni in timp, nu imediat. La noi, multi vor rezultate maxime cu efort minim. De aceea se si simt oprimati sau descurajati de mediu. Romania e astazi un teren ideal de exprimare, de constructie, de implinire. Cine nu crede asta sa se intoarca in timp cu 20 de ani. Am avut atatea realizari in ultimii zece ani (de cand m-am apucat sa tin cronica literara), incat mi-ar fi greu sa le enumar. Cea mai importanta este insasi familia mea: Alina si cei doi copii, Matei si Iulia, alaturi de care sunt fericit.

Persoanele care mi-au jalonat traseul biografic si profesional sunt Doina si Valeriu Cristea (parintii mei adoptivi), Eugen Simion, C. Stanescu si Augustin Buzura. Fara ei mi-ar fi fost mult, mult mai greu. Am fost si sunt in continuare marcat de cateva intalniri cu impact formativ: Cristian Tudor Popescu, Ileana Malancioiu, Octavian Paler. Cu Ileana Malancioiu am realizat un volum de convorbiri bine primit de public si de critica, iar cu Octavian Paler lucrez acum la unul similar.

Cum ma vad peste 20 de ani? Sincer, nu stiu. Altul, cu siguranta, si totusi acelasi, in datele mele esentiale."
×
Subiecte în articol: calendar