x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar "Astazi e ziua ta..." - Eduard Tumagian

"Astazi e ziua ta..." - Eduard Tumagian

04 Feb 2006   •   00:00
"Astazi e ziua ta..."  -  Eduard Tumagian

A debutat in anul 1986, la Scala din Milano, cu rolul Nabucco, sub bagheta lui Riccardo Muti. Este laureat al celebrelor concursuri internationale de interpretare de la Viena, Paris, Toulouse, Barcelona sau Treviso. Baritonul Eduard Tumagian implineste astazi 64 de ani.

"Modestia este apanajul oamenilor superiori"

A debutat in anul 1986, la Scala din Milano, cu rolul Nabucco, sub bagheta lui Riccardo Muti. Este laureat al celebrelor concursuri internationale de interpretare de la Viena, Paris, Toulouse, Barcelona sau Treviso. Baritonul Eduard Tumagian implineste astazi 64 de ani.

"Este prima aniversare pe care nu o serbez «prin munca», asa cum am facut-o de mai bine de 30 de ani! Anul trecut mi-am serbat ziua pe scena Operei din Bucuresti si la sfarsitul spectacolului mi s-a cantat «Multi ani traiasca» de catre public si de catre colectivul Operei. Mi s-a intamplat asta de zeci de ori, dar «acasa» a fost mai emotionant. In astfel de imprejurari, de cate ori eram pe scena mi se parea nedrept sa nu fiu acasa cu prietenii, fie ca eram la Teatro alla Scala din Milano, la Opera din Paris sau Viena, New York sau nu stiu cate alte teatre din Japonia, Canada sau America. Asa a vrut Dumnezeu si numai El stie sa le aranjeze pe toate, inclusiv sansa de a o avea alaturi in tot acest parcurs pe sotia mea in ipostaza de indrumatoare calificata, ea fiindu-mi alaturi, de-a lungul intregii mele cariere lirice, in culise si cabina cu cele mai potrivite sfaturi si critici. Este o meserie care cere multa munca si sacrificii si te costa multi nervi, iar eu am cautat sa duc o viata cat mai ordonata si am muncit foarte mult, pentru ca m-am straduit sa fac un lucru de buna calitate, intrucat talentul nu este de-ajuns! De asta cred ca am ajuns sa cant pana la varsta asta! Nu ma voi lamenta precum poetul nostru national «Iar timpul creste-n urma mea, ma-ntunec!». Mi s-a reprosat adesea ca sunt prea modest. Modestia, se stie, este apanajul oamenilor superiori. Nu am aceasta pretentie, insa o consider o conditie si un factor determinant al progresului. «Feriti-va de oamenii care n-au indoieli», a spus un mare ganditor. Am reusit, zic eu, sa parcurg o cariera cu rezultate care s-au facut remarcate atat in presa de specialitate, in reactia publicului, in aprecierea oamenilor de specialitate, dar am avut si norocul de a intalni oameni care au crezut in mine. Opera este un gen care nu suporta inovatii! Considerati-o element de muzeu! Muzeele nu se desfiinteaza! Exista ca atare! Altfel isi pierde interesul si valoarea. Evolueaza maniera de interpretare vocala si scenica, expresia cantului..., gestul liric! Aici se vad gradul de cultura a interpretului si totodata sensibilitatea sa artistica, capacitatea de a crea imaginea si emotia artistica. Mi-am dorit sa stau mai mult printre carti, dar fiind pe drumuri n-am putut sa-mi satisfac acest «hobby», insa cum a venit varsta cand s-a terminat cu «viata sportiva» imi voi oferi niste vacante cat mai lungi la munte, in statiunea mea de suflet, Predeal, sa colind prin librarii, sa dedic mai mult timp unei eventuale cariere pedagogice, spre a imparti tinerilor ceva din experienta mea. Imi doresc sa vin cat mai des in Romania, sa vizitez din nou manastirile din Moldova, sa vad orase pe care nu le-am vizitat niciodata. Sa vad Bucurestiul fara sticle de plastic goale la fiecare colt de strada si mai ales fara caini care nu te lasa sa dormi noaptea si sunt atat de agresivi. Sa nu mai aud de necazurile care s-au abatut in ultimul timp asupra omenirii."

DEFINITIE
"Opera este un gen care nu suporta inovatii! Considerati-o element de muzeu! Muzeele nu se desfiinteaza! Exista ca atare! Altfel isi pierde interesul si valoarea"

SUCCESE
"Am reusit, zic eu, sa parcurg o cariera cu rezultate care s-au facut remarcate atat in presa de specialitate, in reactia publicului, in aprecierea oamenilor de specialitate, prin inregistrari discografice multiple, mai ales in multitudinea si varietatea lucrarilor..." - Eduard Tumagian, bariton
×
Subiecte în articol: calendar