Nu i-a plăcut niciodată să aştepte şi crede că pentru binele teatrului românesc noua generaţie trebuie să se impună. A fost mereu împotriva oricăror compromisuri artistice, pentru că toate se răzbună mai devreme sau mai târziu. Regizorul Felix Alexa s-a conectat întotdeauna la nevoia spectatorului de a descoperi la teatru ceea ce nu poate găsi în altă parte. La 18 noiembrie, Felix Alexa îşi sărbătoreşte ziua de naştere, iar Jurnalul Naţional îi urează La mulţi ani!
“A fost un an fast pentru mine. Am avut premiera cu «Livada de vişini» la Teatrul Naţional din Bucureşti, spectacol care se joacă de atunci cu sălile arhipline. S-a jucat şi la Festivalul Naţional de Teatru. La «Livada de vişini» am avut norocul unei distribuţii extraordinare, Maia Morgenstern, Mircea Albulescu, Marius Manole, Irina Movilă, Ana Ciontea, Şerban Ionescu. Acum pregătesc o nouă premieră, la sfârşitul lui noiembrie, la Teatrul Evreiesc de Stat cu Maia Morgenstern în rolul principal. Sunt însă nemulţumit de cum a început să funcţioneze ca sistem teatrul românesc în general. Actorii au început să fie din ce în ce mai puţin preocupaţi de actul artistic şi mai mult de cum să facă rost de bani. Pe de o parte, înţeleg, pentru că într-adevăr s-a ajuns la o situaţie delicată din punctul acesta de vedere în teatru. Pe de altă parte, nu pot să accept să lase teatrul pe ultimul plan.
Pregătesc premiera de la Teatrul Evreiesc, «Tragedie dentară» de Jean Claude Grumberg, care a luat Premiul Moliere pentru această piesă. De ziua mea o să am repetiţii la teatru, o serbez împreună cu echipa.
Mă bucur că s-a reluat stagiunea, am opt spectacole care se joacă în mai multe teatre din Bucureşti, la Naţional, trei, la Metropolis, unul, la Bulandra, două, la Evreiesc, două. Toate cu sălile arhipline, lucru care mă bucură. Îmi dă speranţe că public există şi încă unul foarte interesat de teatru.
Mi se pare un gest firesc că lumea vine iar la teatru. S-a săturat să vadă emisiuni inepte la televizor. Oamenii vor să evadeze într-o lume care e iluzorie, dar pentru câteva ore foarte prezentă în sufletul lor. Există încă apetit pentru teatru. Din păcate, partea financiară începe să-şi spună cuvântul şi lucru acesta ne afectează.
Din fericire reuşesc să mai râd, dar ironic. Mă bucur că putem face nişte turnee, cu un impresar particular, cu «Sinucigaşul», cu trupa de la Naţional. Am fost la Constanţa, la Craiova, acum mergem la Ploieşti, vom merge şi la Sibiu, apoi la Timişoara. E o trupă mare, un spectacol foarte greu tehnic, dar iată că lumea este interesată să vadă spectacole de valoare de la Bucureşti.
Sunt oarecum pesimist şi cred că 2011 va fi mai complicat financiar decât 2010. Mă înarmez cu răbdare şi în acelaşi timp cu credinţa că nu trebuie cedat niciodată. Totuşi, la începutul lui 2011 am bucuria să încep un nou spectacol la Bulandra. Un spectacol cu o piesă a unui mare autor israelian, Hanoch Levin, cu Răzvan Vasilescu şi Dana Dogaru.” (Loreta Popa)