Fostul preşedinte al României Ion Iliescu împlineşte astăzi 80 de ani. Jurnalul Naţional îi urează "La mulţi ani!".
"Deşi împlinesc 80 de ani, nu mi s-a-ntâmplat încă să fredonez celebrul cântec: «De-ar fi să mă mai nasc o dată!». Născut o singură dată, cred c-am rezistat destul de bine...
La cei 80 de ani pe care îi împlinesc aş fi putut să spun «we are the champions!».
Aş fi fost însă egoist... Dar cred că una dintre trăsăturile omului este speranţa că visul i se poate îndeplini. Toţi cei care cunosc dificultăţile vieţii, dar ştiu că «iarna trece, soarele răsare», vor găsi puterea necesară pentru a trece peste greutăţi, dacă au convingerea că lupta lor merită, că este o cauză bună aceea pentru care fac sacrificii, fie că este vorba de viaţa personală sau de cea profesională.
NU AM AVUT VREODATĂ PROBLEME DE BULETIN
Ca să mă alint puţin, nu cred că am avut vreodată probleme de buletin, de vârstă. În dictatură sau în libertate, la putere sau în opoziţie, m-am străduit să fiu mereu acelaşi. Fără să fiu propriul meu biograf, cred că aici e de găsit şi cheia longevităţii mele politice. În consecvenţa ideilor şi în fidelitatea nezdruncinată faţă de crezuri şi oameni.
Mulţi dintre aceşti ani mi-au fost daţi să-i pun în slujba unui ideal, să urmez firul călăuzitor al responsabilităţii pe care am avut-o faţă de această ţară. Misiunea de a contribui la reducerea decalajului istoric moştenit, schimbarea unui mod de gândire, aplicarea unei strategii naţionale pentru o dezvoltare durabilă, o nouă dimensionare optimă a României în actualul context politic internaţional, iată, sunt câteva din problemele care m-au preocupat.
SĂ NU UITĂM ESENŢA VIEŢII!
Dar toate aceste probleme nu pot fi abordate fără o bună convieţuire cu cei din jur. Oamenii sunt diverşi, «are tot omul lumea lui secretă şi-o clipă care nu se mai repetă», cum zicea un poet, de aceea, mă uit cu mirare la cei care uită atât de uşor esenţa vieţii. Până la urmă, omul este ceea ce înţelege el însuşi din lume, el e cel care îşi defineşte viaţa. Şansa secolului al XXI-lea stă în armonia dintre oameni, altfel, marile diferenţe economice, polarizarea socială, deteriorarea securităţii energetice pot duce la un derapaj mondial. În salvarea civilizaţiei avem fiecare un rol principal.
Îmi place să cred că la 80 de ani de viaţă am mai multe proiecte decât nostalgii. Am crezut întotdeauna că nu putem trăi oricum, că suntem responsabili în faţa celor care vin după noi de tot ceea ce am întreprins sau nu am avut curajul să gândim".
Citește pe Antena3.ro