x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar “Astăzi e ziua ta...”: Mihai Bisericanu

“Astăzi e ziua ta...”: Mihai Bisericanu

de Ramona Vintila    |    05 Feb 2008   •   00:00

Mărturisirile lui Mihai Bisericanu la cei 46 de ani pe care îi împlineşte astăzi...

“Consumul pe scenă doare...”

 
Mărturisirile lui Mihai Bisericanu la cei 46 de ani pe care îi împlineşte astăzi...

“Iar o aniversare! Adică a mai trecut un an. Bun, rău, el totuşi a trecut. A devenit amintire. Plăcută? Desigur! Cu mici excepţii, care nu te fac decât să preţuieşti şi mai mult părţile bune. De ce plăcută? Am ajuns la Festivalul de Muzică Aca­demică din Sighişoara. De care nici nu ştiam. Şi am invitat o televi­ziune. Care a refuzat pe motiv că va urma Festivalul Enescu şi sunt în pregătiri. Cu o lună înainte. Aşa că nimeni nu ştie de acel festival decât studenţii din Elveţia, Franţa, Germania şi Austria, care au participat cu bucurie la diverse workshop-uri. Şi cei care le-au susţinut, în majoritate muzicieni de origine română. Şi poate tocmai de asta refuzul... (secvenţă pe youtube, căutare cu Bisericanu). Eu m-am simţit fabulos într-un duet din Rossini. Aşa că mă aniversez!

Şi, cum nu-mi place prea mult să vorbesc despre mine, voi lăsa internetul să se ocupe de asta. www.bisericanu.net spune destule despre. Pe scenă am urcat din prima clasă la examenele din Liceul de Muzică. Aşa că m-am obişnuit. Şi mă simt ca acasă. Adică foarte bine. Şi, după ce am cântat câţiva ani

într-o formaţie interzisă ulterior şi declarată ca trupă pronazistă (tot youtube), m-am refugiat în teatru. Unde sunt şi acum. Deci, aniversez.

Roluri dorite? Da, probabil că toţi dorim aşa ceva. Mai ales politicienii! Acolo miza costă! Dar şi răsplăteşte! Uneori (mai mereu) exagerat. La noi e mai simplu. Costă totul! Consumul pe scenă doare. Când te aştepţi mai puţin. Dar să revin la acest moment: aniversez!

Muzica. Frumoasă invenţie! Are şi sublimul rostul lui. Ca şi ezote­ricul. De multe ori ca actor am trăit mai bine din muzică. Şi invers. Şi poate de asta încerc acum să-i iniţiez pe tinerii actori în tainele muzicii şi ale cântului. Deloc uşor.

Sigur că m-aş mustra pentru multe. Multe lucruri pe care nu

le-am făcut încă, deşi aş fi putut. Cred că astea sunt cele mai du­reroase. Şi dacă am un regret este acesta. Echivalează poate cu ne­în­deplinirea unei misiuni. Când ştii că poţi, şi nu găseşti locul sau cadrul necesar, începe să doară. Şi, dacă renunţi, apar şi regretele.

Şi petrec. Cum ce? Ziua mea de naştere. Cum? Secret! Poate îmi pun DVD-ul cu vocea mea peste a lui Eddy Murphy în Shrek al Treilea, să mă bucur şi eu de mine, nu numai... sau poate mai cânt ceva... cum ce? La mulţi ani! Pentru Hagi, doar e şi ziua lui de naştere!

De la noul an de viaţă îmi doresc să fiu în viaţă! Şi nu numai un an. Mai mulţi. Muuult mai mulţi. Măcar de curiozitate. Să văd până unde vor să împingă ăştia ruşinea de a fi român? Se ştie doar că vărsătorul e o zodie de curioşi...

Acum, mă scuzaţi, plec la cumpărături pe www.digirom.ro, apoi aniversez!”

 

Regret

“Încă din anul 2000 am propus (prin diverse locuri şi birouri) să încercăm transmiterea live a spectacolelor pe internet, pe întreaga pla­netă. Nici acum nu s-a ajuns încă la aşa ceva”

Mihai Bisericanu, actor

×
Subiecte în articol: calendar