x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta, prof. dr. Irinel Popescu

Astăzi e ziua ta, prof. dr. Irinel Popescu

de Ramona Vintila    |    22 Apr 2013   •   00:02
Astăzi e ziua ta, prof. dr. Irinel Popescu
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Şeful Clinicii de Chirurgie şi Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni, preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale, prof. dr. Irinel Popescu împlineşte astăzi 60 de ani. Jurnalul Naţional îi urează “La mulţi ani!”.

Sunt un luptător mai puternic decât s-ar putea bănui şi nu voi înceta să lupt pentru triumful adevărului şi valorilor reale”
“Aprilie a fost întotdeauna pentru luna marii Sărbători Pascale. În acest an, voi sărbători Paştile la mănăstirile din nordul Moldovei împreună cu colegii de la Academia Franceză de Medicină (o delegaţie de 40 de persoane), care se vor bucura împreună cu noi de lumina Învierii!

Sunt un luptător mai puternic decât s-ar putea bănui şi nu voi înceta să lupt pentru triumful adevărului şi valorilor reale. În ultimul timp, în România se manifestă o tendinţă bizară de răsturnare a valorilor, care trebuie oprită, altfel ar putea afecta chiar viitorul acestei ţări. Medicina traversează o perioadă de criză, marcată de exodul tinerilor, de subfinanţarea sistemului şi de agresiuni venite din toate părţile (chiar şi din interior!). Salvarea ar putea veni de la centrele de excelenţă care mai există sau care au apărut între timp, prin muncă şi sacrificiul unor entuziaşti care mai cred încă în valorile perene ale acestei profesii. Învăţământul universitar pare a-şi căuta un drum pe care nu-l mai găseşte (vezi oscilaţiile legate de vârsta pensionării profesorilor sau, mai ales, de criteriile de promovare în învăţământul superior). Soluţia e simplă: să nu reinventăm roata, să privim în jurul nostru (nici măcar nu trebuie să ne uităm foarte departe) şi să încercăm să apărem în acele clasamente internaţionale în care nu existăm!

Mă felicit pentru consecvenţa în profesie, care este probată de singurul criteriu valabil – cifrele ­ activitatea chirurgicală din centrul pe care îl conduc arată că am dezvoltat moştenirea lăsată de înaintaşii noştri şi am adus-o la standardele actuale, inclusiv cele internaţionale. Din acest punct de vedere, 2013 a debutat ca un an memorabil, cu o medie de 10 transplanturi lunar în primele 4 luni ale anului şi cu cele mai bune cifre de supravieţuire pe care le-am avut vreodată. Mustrări îmi fac pentru tot restul vieţii mele, de care am avut mai puţin timp să mă ocup. Am avut norocul, însă, să fiu înţeles, mai ales de către cei care îmi sunt dragi şi apropiaţi.

În profesie am trăit miracolul de a vedea un ficat nou implantat producând bilă (semnul major al funcţiei sale) în câteva minute şi redând viaţa unui muribund. În viaţă am trăit miracolul de a avea nişte părinţi minunati şi de a întâlni oameni deosebiţi; în primul rând soţia şi membrii familiei mele, dar şi persoane a căror simplă existenţă ţine tot de miracol. În sfârşit, în ultimul timp m-am îndrăgostit de ţările calde, unde, sub palmieri şi cu oceanul în faţă, totul pare un miracol... Cât despre nebuniile inspirate pe care le-am socotit a fi demne de făcut în viaţă... Transplantul de ficat şi călătoriile în ţinuturi exotice.

La cei 60 de ani pe care îi împlinesc astăzi, gândurile pe care vreau să vi le transmit sunt următoarele: Dăruieşte tot ceea ce poţi dărui şi lasă ceva în urma ta! Continuă ceea ce te-au învăţat alţii să faci, învaţă la rândul tău pe alţii, încearcă să faci tu mai bine decât ceea ce au făcut înaintaşii şi trăieşte cu speranţa că urmaşii vor face mai bine decât ceea ce ai făcut tu!”

×
Subiecte în articol: Prof. dr. Irinel Popescu