x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar “Astăzi e ziua ta...”: Radu Cârneci

“Astăzi e ziua ta...”: Radu Cârneci

de Ramona Vintila    |    14 Feb 2008   •   00:00

“Poezia lui Radu Cârneci tinde să exprime o dimensiune interioară dintre cele mai importante ale omului: iu­bi­rea…”, spunea scriitorul Mir­cea Tomuş. Marele poet Ra­du Cârneci împlineşte astăzi 80 de ani.

“Poezia lui Radu Cârneci tinde să exprime o dimensiune interioară dintre cele mai importante ale omului: iu­bi­rea…”, spunea scriitorul Mir­cea Tomuş. Marele poet Ra­du Cârneci împlineşte astăzi 80 de ani.

 

Printre volumele sale de mare succes (peste 40 de titluri) se numără “Cântarea cântărilor”, “Heraldica Iu­birii”, “Temerile lui Orfeu” şi “So­ne­te”, iar dintre traducerile publicate în volume – Léopold Sédar Senghor (Se­negal), “Jertfe negre”, Kahlil Gi­bran (Liban), “Profetul” şi “Grădina Profetului”, Mousse Boulanger “Ini­mă de aur”, Delmira Agustini (Uru­guay), “Dulci elegii” şi nu în ultimul rând “Integrala lirică Baudelaire” pentru prima dată aşezată în limba română de un singur traducător. De asemenea, printre ediţiile îngrijite de domnia sa şi care sunt premiere culturale se află “Mioriţa” în şapte limbi, “Poezia Pădurii” în patru vo­lume şi “Cinegetica” în trei volume.

 

“Bineînţeles că mai am chef de poezie. Creaţia nu ţine de vârstă, ci de o anumită stare spirituală, fără de care nu poţi trăi, nu poţi să fii tu cel adevărat. Este o satisfacţie permanentă pentru mine faptul că am scos atâtea cărţi, am avut destule succese, iar critica literară m-a receptat ca atare. O carte de care sunt mân­dru a fost distinsă cu Premiul Aca­demiei Române, «Timpul Judecător», o alta este «Cântând dintr-un ar­bore», care a fost distinsă cu Pre­miul Uniunii Scriitorilor.

 

Mi-e teamă că aş greşi o ierar­hi­zare a poeţilor români care îmi plac. Fiecare creator adevărat este un poet important, un romancier ade­vă­rat este un mare prozator sau un om de teatru care îşi trăieşte şi-şi realizează opera prin muncă asiduă, făcând aur din plumb, este un actor important. Ierarhizările nu sunt de bun augur, creează insatisfacţii. Vă asigur că în poporul român există o stare poetică adâncă. Exemplul care probează acest fapt este mai ales creaţia populară care a revenit într-un ritm şi într-o calitate preluată de la cei dinaintea noastră, într-un ritm şi într-o iubire de creaţie folclo­ri­că extraordinară. Dacă noi avem un asemenea izvor valoros cum este fol­clorul, creaţia populară, lu­crurile de­o­sebite care s-au păstrat, aceasta do­vedeşte că în fiinţa ro­mâ­neas­că există, aşteptând vremuri mai bune, pu­terea poeziei.

Îmi doresc să fiu în continuare sănătos şi puternic să-mi pot îndeplini o serie de proiecte la care lucrez acum cu aceeaşi plăcere ca şi până acum. Am în lucru «Marea Antologie a Sonetului Românesc», urmează să apară şi volumul al II-lea. Şi pentru minunata natură românească pre­gătesc o carte la care ţin foarte mult, «Pădurea îngândurată». Da, prin creaţia originală, ca şi prin traducerile din poezia de dragoste a lumii am participat la rotunjirea patrimoniului cultural naţional. Sunt bucuros a fi un truditor pe acest ogor spiritual.”

 

Împlinire

“Prin creaţia originală, ca şi prin traducerile din poezia de dragoste a lumii am participat la rotunjirea patrimoniului cultural naţional. Sunt bucuros a fi un truditor pe acest ogor spiritual”

Radu Cârneci, poet

×
Subiecte în articol: calendar