x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Azi e ziua ta: Dinu Săraru

Azi e ziua ta: Dinu Săraru

30 Ian 2013   •   00:24
Azi e ziua ta: Dinu Săraru
Sursa foto: Mircia Dumitrescu

De la 81 de ani… fiecare zi ar trebui să fie o sărbătoare

 Îmi îngădui să sper într-o clipă de linişte când să stau la Slătioara să scriu...

Maestrul Dinu Săraru împlineşte astăzi 81 de ani. Jurnalul Naţional îi urează “La mulţi ani!”.

“Iar pentru mine, cea mai frumoasă sărbătoare, cea mai curată, cea mai înălţătoare, cea mai emoţionantă, cu fericitul ei dar de a mă întoarce tulburător, ca în vis, în copilărie este Dumineca Paştilor.

Ea vine la rând, în sufletul meu, după Vinerea Mare, Vinerea Patimilor, şi dacă mi-aş dori azi ceva, ar fi să mă scufund o clipă în seara de primăvară a Prohodului, să mă scufund în acea clipă când dealurile Slătioarei se spuzeau de copii, ca nişte roiuri de lacrămi strălucitoare, urcând potecile bisericii cu buchetele albe de Floarea Paştelui în mână.

ªi cel mai mult ne plăcea «Starea a III-a» a Prohodului ale cărei versuri ne înecau glasurile de plâns:

«Primăvară dulce, fiul tău cel dulce, Frum’seţea cum de ţi-a apus?!»

Dar cum am credinţa că nu voi putea face din fiecare zi care va veni o sărbătoare, îmi îngădui măcar să Sper, într-o clipă de linişte când să stau la Slătioara să scriu fără nicio grijă o poveste cu ţăranii pe care i-am iubit eu şi care azi nu mai sunt, şi o încheiere la acele două romane despre ciocoi răcorindu-mă faţă de neputinţa şi nevoinţa în care m-au azvârlit şi ne-au azvârlit, să nu ne putem face, «mai la bătrâneţe», o sărbătoare din filele calendarului ce ne-au rămas.

Şi totuşi, dacă mă îmbărbătează ceva azi, este răspunsul Înalt Prea Sfinţitului Gherasim al Râmnicului care, la 98 de ani împliniţi(!), întrebat fiind «Ce proiecte aveţi acum, Înalt Prea Sfinţia Voastră?», a zis: Acum, «mai la bătrâneţe», mă gândeam c-ar fi bine să mă sui niţel la Arnota şi să mă gândesc cu grijă la proiectele pe care le mai am. Fiindcă mai am.”


×