x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar DE ZIUA TA! Carmen Ungureanu, actriță

DE ZIUA TA! Carmen Ungureanu, actriță

07 Mai 2016   •   00:07
DE ZIUA TA! Carmen Ungureanu, actriță
Sursa foto: Unspecified

Actriţa Carmen Ungureanu s-a născut la 7 mai 1966, la Botoşani. A absolvit Şcoala populară de artă din Botoşani, secţia actorie (1988), Academia de Teatru şi Film, Bucureşti (1994), la clasa profesorului Dem Rădulescu. Din 1995 este angajata Teatrului Naţional Bucureşti. În cariera sa artistică s-a remarcat în roluri pe marele ecran ("O vară de neuitat", regia Lucian Pintilie, 1994), la televiziune ("Titanic vals" de Tudor Muşatescu, regia Dinu Cernescu), dar mai ales de teatru: "Năpasta" de I. L. Caragiale , "O scrisoare pierdută" de I. L. Caragiale, "Hamlet" de W. Shakespeare, "Pescăruşul" de A. P. Cehov, "Trei surori" de A. P. Cehov, "Orfeu în infern" de T. Williams (regia Mihai Manolescu), "Satana cel bun şi drept" de Tudor Popescu (regia Gelu Colceag şi Puiu Şerban), "Pantomima" (regia Dan Puric), "Toujours l'amour" (regia Dan Puric), "Complexul României" de Mihaela Michailov (TNB), "Costumele" (regia Dan Puric) la Teatrul "C.I. Nottara".

A obţinut o serie de premii precum: Premiul Criticii la Festivalul Naţional de Teatru (1998), Premiul pentru cea mai bună actriţă acordat de Fundaţia Culturală "Silvia Popovici", Premiul Secţiei Române a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru pentru spectacolul "Toujours l'amour" (1999).

Din filmografia actriţei mai menţionăm: "În fiecare zi Dumnezeu ne sărută pe gură" (rrgia Sinişa Dragin, 2001), "I Hope" (regia Mihai Mihalache, 2001), "Ursul împăiat" (r. Bruno Coppola, o producţie România-Marea Britanie, 2002), "Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii" (regia Cătălin Mitulescu, 2006). A mai jucat în filmul "Lupu", lungmetraj în regia lui Bogdan Mustaţă (premiera în 2013), o coproducţie româno-germană care îi mai are în distribuţie pe Ada Condeescu şi Sergiu Nicolaescu.

În februarie 2006 a fost protagonista spectacolului "Sussuro d'amore per Bucarest/ Şoaptă de dragoste pentru Bucureşti", găzduit de Accademia di Romania din Roma (Italia).

Face parte din distribuţia spectacolului "Dumnezeu se îmbracă de la second-hand" de Iulian Margu, în regia lui Ion Caramitru, a cărui premieră a avut loc în decembrie 2014 la TNB. În stagiunea curentă a TNB mai joacă în spectacolele ",O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii" (regia Bobi Pricop, 2016) şi "Revizorul" (regia Felix Alexa, 2013).

×
Subiecte în articol: Carmen Ungureanu