x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Expoziţie de trupuri goale

Expoziţie de trupuri goale

07 Sep 2008   •   00:00
Expoziţie de trupuri goale

 “Cronica scandaloasă a Parisului care a avut o epocă proastă în ultimele luni şi-a revenit, în sfîrşit. Un proces intentat de secretarul «Ligii pentru natalitate» dansatoarei americane Joan Warner, care dansase complet goală într-un cabaret de noapte al Parisului, a dat mult de lucru gazetarilor, a alarmat o mulţime de lume şi a adus la suprafaţă o chestiune de mult uitată.

 “Cronica scandaloasă a Parisului care a avut o epocă proastă în ultimele luni şi-a revenit, în sfîrşit. Un proces intentat de secretarul «Ligii pentru natalitate» dansatoarei americane Joan Warner, care dansase complet goală într-un cabaret de noapte al Parisului, a dat mult de lucru gazetarilor, a alarmat o mulţime de lume şi a adus la suprafaţă o chestiune de mult uitată.

Lucrurile stau astfel: La cabaretul «Bagdad» fusese angajată dansatoarea americană Joan Warner, de mai bine de trei luni.

Pînă atunci «Bagdad»-ul, cabaretul unde apărea în fiecare seară Joan Warner, făcea afaceri mediocre. Graţie însă campaniilor şi polemicilor pe tema nudului domnişoarei Warner, devine unul din localurile cele mai căutate. În fiecare seară sute de oameni plătesc cu preţuri fabuloase ocuparea unei mese aproape de scenă, pentru a o putea vedea pe celebra americancă. Fata splendidă de 20 de ani, cu un trup minunat, executa un dans al evantaielor, fiind cu totul goală. În Parisul unde există atîtea sute de manechine ale nudului, desigur că apariţia aceasta de dincolo de Ocean nu făcea prea multă senzaţie.

Întîmplarea face însă ca d. Boverat, secretarul «Ligii pentru natalitate», să asiste la reprezentaţia acestei dansatoare, însoţit de o nepoţică a sa de 12 ani. Imediat ce apare dansatoarea americană, al cărei trup nu era acoperit decît din cînd în cînd de penajele evantaielor sale, d. Boverat părăseşte sala cu scandal. Bazîndu-se pe o veche jurisdicţie, d. Boverat o dă pe Joan Warner în judecată, pentru “atentat la morală”. Impresarul americancei, aflînd de acest proces, deschide o formidabilă campanie de presă. Fără să-şi dea seama, cîţiva mari gazetari şi scriitori de renume sînt prinşi şi de subiectul acesta pasionant şi fac astfel reclamă gratuită dansatoarei nude. De unde procesul intentat de d. Boverat era un protest al moralei publice ofensate de excesul de libertinaj al dansatoarei, se transformă într-o puternică armă de publicitate.

Timp de şase luni, adică pînă la judecarea procesului, care a avut loc zilele trecute, Joan Warner a avut timpul să devie o femeie celebră şi bogată. Trupul ei nud figurează pe reclamele de colonie şi parfumuri, diverse preparate cosmetice şi de întrebuinţare intimă poartă numele ei, în sfîrşit e tot atît de cunoscută ca şi un savant, care a muncit toată viaţa în mizerie ca pînă la urmă să facă o descoperire senzaţională, pentru folosul umanităţii. Apărătorii pe cari i-a angajat dansatoarea sînt cei mai mari avocaţi ai Parisului. Sala Tribunalului, unde se judeca procesul, devenise o adevărată reuniune mondenă. Doamne şi domni din înalta societate aşteptau cu o curiozitate nesăţioasă deschiderea desbaterilor. Avocaţii femeii goale citaseră sute de persoane, ca martori. Aprodul striga numele celor mai celebri artişti, scriitori, pictori şi sculptori ai lumii civilizate. Într-un colţ singur, d. Boverat apăra bunul simţ şi morala ofensată a cetăţenilor conştienţi. Iar în cealaltă parte, dansatoarea goală, îmbrăcată într-un costum decent, cu rochia închisă pînă la gît, era înconjurată de o curte impresionantă de avocaţi şi prieteni, cari veniseră să o încurajeze. O căldură insuportabilă domnea în sala de şedinţe. Parfumurile doamnelor «se amestecau» cu cele mai puţin preţioase ale diverselor camarade de scenă ale dansatoarei. Apoi au urmat pledoariile aşilor baroului. A fost o întrecere de sclipiri de spirit, însă fără rezultat. D. Boverat a expus simplu faptele. Reprezentat al unei vechi caste de cetăţeni cumsecade, d. Boverat reprezenta în faţa tribunalului spiritul temperat al unui întreg popor, în faţa unei adunături de libertini. Tribunalul nu s-a lăsat influenţat de pledoariile spirituale ale avocaţilor, nici de teoriile mai mult sau mai puţin serioase ale diverşilor martori ce au defilat prin faţa barei. Sentinţa a fost o profundă desamăgire pentru prietenii nudului integral şi al licenţei în teatru. Dansatoarea americană a primit o condamnare de o lună de zile închisoare. Fiindcă legea franceză prevede suspendarea pedepsei în cazul cînd e vorba de prima condamnare, Joan Warner s-a bucurat şi ea de această favoare, nefăcînd efectiv închisoarea, ci primind numai pedeapsa, moralmente. Înfrîngerea acestei destrăbălări e un semn bun.”


Lumea senzorială

“Este posibil să avem mai multe capodopere decît copii, ceea ce n-ar fi bine nici pentru artă, nici pentru societate. Energia spirituală e sfîrşitul şi înţelegerea lumii senzoriale, ea nu se poate obţine prin sublimarea energiei sexuale. Şi nici nu văd dacă ar fi nevoie... Important e să înţelegem sexualitatea în dimensiunile ei reale, nici s-o sublimăm, nici s-o terfelim. Am studiat toate legile zeului Kama, mi-am irosit energia şi tinereţea în descifrarea acestei taine, şi la capătul acestui zbucium pot să spun că adevărul despre sexualitate numai îndrăgostiţii îl ştiu.”

  • Ilustraţiunea Română, 7 septembrie 1938
×