● Ziua europeană a victimelor terorismului ● Este ziua 70 a anului ● Au mai rămas 295 de zile
SOARELERăsare la 6:36
Apune la 18:16
LUNA
Răsare la 4:24
Apune la 14:02
LUNĂ NOUĂ
15 martie
PRIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN CREŞTERE)
23 martie
LUNĂ PLINĂ
30 martie
ULTIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN DESCREŞTERE)
6 aprilie
Proverbul zilei:
"A pus piciorul pe pragul sorţii"
"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara
Sărbătoare creştină: Sf. Ier. Sofronie al Ierusalimului; Sf.Mucenici Trofim şi Talu
Prăznuit astăzi, Sfântul Sofronie, Patriarhul Ierusalimului, s-a născut în Damasc. A intrat în monahism în Mănăstirea Sfântului Teodosie, din apropierea Ierusalimului, având ca îndrumător pe pustnicul Ioan Moscul. A călătorit cu dascălul său şi în Răsărit, şi în Apus, iar după moartea pustnicului Ioan s-a întors la Ierusalim. În această perioadă perşii cuceriseră oraşul, luând cu ei, la plecare, lemnul Sfintei Cruci. După moartea lui Zaharia, în anul 635, Sofronie este ales Patriarh al Ierusalimului. A lăsat Bisericii multe scrieri vrednice de cuvânt şi de pomenire, în care îi învăţa pe credincioşi trăirea cea dreaptă şi vieţuirea după voia lui Dumnezeu.
CALENDAR DE POST
8 L Cuviosul Teofilact Mărturisitorul; Cuv. Pavel Mărturisitorul; Sf. Ier. Iulian de Toledo. Martirii prigoanei comuniste.
9 M †) Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia Armeniei (Dezlegare la ulei şi vin)
10 M Sf. Mc. Codrat din Corint şi cei împreună cu dânsul
11 J Sf. Ier. Sofronie al Ierusalimului; Sf. Mucenici Trofim şi Talu
12 V Cuv. Mărt. Teofan; Sf. Ier. Grigorie Dialogul al Romei; Sf. Simeon Noul Teolog
13 S Aducerea moaştelor Sf. Ier. Mărt. Nichifor al Constantinopolului;
Sf. Muceniţă Hristina din Persia (Pomenirea morţilor)
14 D Duminica a 4-a din Post (Duminica Sfântului Ioan Scărarul); Cuviosul Benedict din Nursia, Sf. Mc. Alexandru din Pidna
S-a întâmplat azi
ÎN ROMÂNIA
1291 - Românii din Transilvania sunt menţionaţi ca participanţi alături de nobili, de saşi şi de secui la congregaţia de la Alba-Iulia, ale cărei lucrări se desfăşuraseră cu puţin timp în urmă în prezenţa regelui Andrei al III-lea. Adunarea a consacrat restaurarea nobilului ungur Ugrinus în stăpânirea domeniilor de la Făgăraş, eliminând astfel autonomia românească din Transilvania;
1954 - Hotărâre a Consiliului de Miniştri privind persoanele internate, care prevede: punerea în libertate a celor reeducaţi, stabilirea de domiciliu obligatoriu pentru cei nereeducaţi, trimiterea în cercetare şi apoi în judecată a persoanelor pentru care se va stabili că ar fi comis infracţiuni.
ÎN LUME
1985 - Mihail Gorbaciov este ales secretar general al PC al Uniunii Sovietice.
NĂSCUŢI LA 11 MARTIE
1544 - Torquato Tasso, poet (m. 1595);
1953 - Ladislau Bölöni, antrenor de fotbal.
Credinţe populare, tradiţii, semne
În majoritatea zonelor etnografice este obiceiul ca de 9 martie să se facă diferite copturi cu chip de om, albină, pasăre sau în formă de colac. Forma acestor preparate din aluat şi numele lor au semnificaţii legate de începerea primăverii şi a anului agrar. La nici o altă sărbătoare calendaristică femeile nu modelează atâtea forme antropomorfe din aluat ca în ziua de Măcinici. De multe ori, acestea seamănă cu păpuşile cu care se joacă copiii: "au cap, ochi, nas, gură, mâini şi picioare făcute din făină de grâu şi frământate în miere, cu miez pisat de nucă" sau cu figurinele umane găsite de arheologi în săpături.
● Profesor Ion Ghinoiu
"Încă o zi infectă..."
11 MARTIE 1987
"Sunt cam deprimat. În aceste clipe, totul mă deprimă - sunt dinainte deprimat de propria-mi deprimare" (Jean-Edern Hallier)
"Încă o zi infectă..." sau "365 de motive de a nu te ridica din pat", Pierre Enckell/ Ed. Art