x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Joi 17 septembrie 2009

Joi 17 septembrie 2009

17 Sep 2009   •   00:00

Este ziua 260 a anului ● Au mai rămas 105 zile



Soarele
Răsare la 6:57 ● Apune la 19:22


Luna
Răsare la 5:06 ● Apune la 18:26

● Lună nouă 18 septembrie ● Primul pătrar (Luna în creştere) 26 septembrie ● Lună plină 4 octombrie ● Ultimul pătrar (Luna în descreştere) 11 octombrie


Sărbătoare creştină: Sf. Mc. Sofia şi fiicele sale Pistis Elpis şi Agapi

În timpul împăratului Adrian, împă­rat al romanilor, trăia la Roma o fe­meie cu numele Sofia. Această în­ţe­leaptă Sofia a născut trei fiice, cărora le-a pus numele celor trei virtuţi evan­ghelice. Pe cea dintâi a numit-o Pis­tis (credinţă), pe a doua Elpis (nă­dejde), iar pe a treia Agapi (dragoste). La scurt timp însă a rămas văduvă. Zilele le petrecea în rugă­ciu­ne, învă­ţân­du-şi copilele despre Dumnezeu. O dată cu înaintarea în vârstă, fiicele Sofiei au învăţat cărţile prorocilor şi ale apostolilor. Eparhul Antioh auzise despre această familie şi dorea să le cunoască. Acestea i-au mărturisit că sunt creştine. Antioh le-a pârât îm­pă­ratului Adrian. Imediat au fost aduse la "cel care era împotriva creş­tinilor" şi după judecată au fost ucise.


Credinţe populare, tradiţii, semne
Cel care priveşte de pe margine ceremonialul Căluşului are impresia că membrii cetei au în ei ceva diavolesc, că s-au îndepărtat de Biserică şi de Dumnezeu, că au încheiat un pact cu o altă divinitate. La intrarea în ceată, căluşarii depuneau jură­mânt faţă de Căluş, altă divinitate decât cea creş­tină: "Noi fugim de biserică. Că­luşul nu lucrează cu biserica"; "Zi­lele când joacă Căluşul sunt zile diavo­leş­ti. Se zice că îl ia Diavolul din Căluş sau din Iele. Cel «luat» era sărit de că­lu­şarii care mestecau pelin şi ustu­roi"; "Dacă spun ceva din ce au jurat se îmbolnă­vesc şi mor"; Căluşarii din Şirineasa se închinau "la trei zâne lă­sate de Dumnezeu pe Pământ ca să po­cească lumea". (Profesor Ion Ghinoiu)


Click istoric
Se împlinesc astăzi 188 de ani de la moar­tea lui Gheorghe Lazăr, considerat fondatorul învăţământului în limba naţională din Ţara Românească. S-a născut la 5 iu­nie 1779 în Ardeal, la Avrig, într-o familie de ţărani înstăriţi. În 1806 pleacă la Viena pentru studii teologice. În paralel se preocupă de filozofie, drept şi istorie. În decembrie 1809, Lazăr a fost trimis de împărat şi de consistorul său din Sibiu să se hirotonească la Carlovit, la mitropoli­tul sârb St. Stratimirovici, însă acesta îl refuză. În 1816 pleacă la Bucureşti, unde îl cunoaşte pe eforarul şcolilor din Muntenia, Constantin Bălăceanu. Cu acesta discută despre întemeierea în Bucureşti a primei şcoli superioare româneşti. În 1818 apărea "Şcoala de la Sf. Sava".


S-a întâmplat azi
ÎN ROMÂNIA

● 1944 - Al doilea război mondial. Armata a IV-a Română poartă lupte grele pentru forţarea Mureşului în centrul Transilvaniei, în zona Oarba de Mureş - Dealul Sângiorgiu - Iernut, zdrobind rezistenţa înverşunată şi bine organizată a armatelor
germano-ungare;
● 1948 - Numirea ca procuror general al RPR a lui Alexandru A. Voitinovici, înlocuindu-l pe Gheorghe C. Stere.

ÎN LUME
● 1630 - Descoperirea oraşului Boston, Massachusetts;
● 1787 - A fost adoptată Constituţia SUA;
● 1932 - A murit medicul şi parazitologul englez Niels Ronald-Ross. A descoperit că transmiterea malariei la om se face prin intermediul ţânţarului anofel (n. 1857).
● 1939 - Al doilea război mondial: URSS atacă Polonia.

NĂSCUŢI LA 17 SEPTEMBRIE

● 879 - Regele Charles III al Franţei (m. 929);
● 1900 - John Willard Marriott, hotelier (m. 1985).

×
Subiecte în articol: calendar