Este ziua 260 a anului ● Au mai rămas 105 zile
Soarele
Răsare la 6:57 ● Apune la 19:22
Luna
Răsare la 5:06 ● Apune la 18:26
● Lună nouă 18 septembrie ● Primul pătrar (Luna în creştere) 26 septembrie ● Lună plină 4 octombrie ● Ultimul pătrar (Luna în descreştere) 11 octombrie
Sărbătoare creştină: Sf. Mc. Sofia şi fiicele sale Pistis Elpis şi Agapi
În timpul împăratului Adrian, împărat al romanilor, trăia la Roma o femeie cu numele Sofia. Această înţeleaptă Sofia a născut trei fiice, cărora le-a pus numele celor trei virtuţi evanghelice. Pe cea dintâi a numit-o Pistis (credinţă), pe a doua Elpis (nădejde), iar pe a treia Agapi (dragoste). La scurt timp însă a rămas văduvă. Zilele le petrecea în rugăciune, învăţându-şi copilele despre Dumnezeu. O dată cu înaintarea în vârstă, fiicele Sofiei au învăţat cărţile prorocilor şi ale apostolilor. Eparhul Antioh auzise despre această familie şi dorea să le cunoască. Acestea i-au mărturisit că sunt creştine. Antioh le-a pârât împăratului Adrian. Imediat au fost aduse la "cel care era împotriva creştinilor" şi după judecată au fost ucise.
Credinţe populare, tradiţii, semne
Cel care priveşte de pe margine ceremonialul Căluşului are impresia că membrii cetei au în ei ceva diavolesc, că s-au îndepărtat de Biserică şi de Dumnezeu, că au încheiat un pact cu o altă divinitate. La intrarea în ceată, căluşarii depuneau jurământ faţă de Căluş, altă divinitate decât cea creştină: "Noi fugim de biserică. Căluşul nu lucrează cu biserica"; "Zilele când joacă Căluşul sunt zile diavoleşti. Se zice că îl ia Diavolul din Căluş sau din Iele. Cel «luat» era sărit de căluşarii care mestecau pelin şi usturoi"; "Dacă spun ceva din ce au jurat se îmbolnăvesc şi mor"; Căluşarii din Şirineasa se închinau "la trei zâne lăsate de Dumnezeu pe Pământ ca să pocească lumea". (Profesor Ion Ghinoiu)
Click istoric
Se împlinesc astăzi 188 de ani de la moartea lui Gheorghe Lazăr, considerat fondatorul învăţământului în limba naţională din Ţara Românească. S-a născut la 5 iunie 1779 în Ardeal, la Avrig, într-o familie de ţărani înstăriţi. În 1806 pleacă la Viena pentru studii teologice. În paralel se preocupă de filozofie, drept şi istorie. În decembrie 1809, Lazăr a fost trimis de împărat şi de consistorul său din Sibiu să se hirotonească la Carlovit, la mitropolitul sârb St. Stratimirovici, însă acesta îl refuză. În 1816 pleacă la Bucureşti, unde îl cunoaşte pe eforarul şcolilor din Muntenia, Constantin Bălăceanu. Cu acesta discută despre întemeierea în Bucureşti a primei şcoli superioare româneşti. În 1818 apărea "Şcoala de la Sf. Sava".
S-a întâmplat azi
ÎN ROMÂNIA
● 1944 - Al doilea război mondial. Armata a IV-a Română poartă lupte grele pentru forţarea Mureşului în centrul Transilvaniei, în zona Oarba de Mureş - Dealul Sângiorgiu - Iernut, zdrobind rezistenţa înverşunată şi bine organizată a armatelor
germano-ungare;
● 1948 - Numirea ca procuror general al RPR a lui Alexandru A. Voitinovici, înlocuindu-l pe Gheorghe C. Stere.
ÎN LUME
● 1630 - Descoperirea oraşului Boston, Massachusetts;
● 1787 - A fost adoptată Constituţia SUA;
● 1932 - A murit medicul şi parazitologul englez Niels Ronald-Ross. A descoperit că transmiterea malariei la om se face prin intermediul ţânţarului anofel (n. 1857).
● 1939 - Al doilea război mondial: URSS atacă Polonia.
NĂSCUŢI LA 17 SEPTEMBRIE
● 879 - Regele Charles III al Franţei (m. 929);
● 1900 - John Willard Marriott, hotelier (m. 1985).
Citește pe Antena3.ro