x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Joi 18 octombrie 2007

Joi 18 octombrie 2007

de Ramona Vintila    |    18 Oct 2007   •   00:00

  • Este ziua 291 a anului
  • Au mai rămas 74 de zile

Soarele:

Răsare la 7:34

Apune la 18:27

Luna:

Răsare la 14:33

Apune la 22:57

Primul pătrar(Luna in creştere):

19 octombrie

Lună plină:

26 octombrie

Ultimul pătrar(Luna in descreştere):

1 noiembrie

Lună nouă:

9 noiembrie

Sărbătoare creştină

Biserica creştină il prăznuieşte astăzi pe Sfăntul Apostol şi Evanghelist Luca. S-a născut in Antiohia Siriei şi era medic. A aflat pe Sfăntul Apostol Pavel şi, crezănd in Hristos, a părăsit rătăcirea cea părintească, şi lăsăndu-se de tămăduirea cea trupească, s-a apucat de cea sufletească. A scris Evanghelia sa către un oarecare dregător, anume Teofil, care crezuse in Hristos. După ce s-a dus de la Roma şi a lăsat pe fericitul Pavel, a umblat invăţănd toată Grecia. Constanţie, feciorul marelui Constantin, a adus de la Teba moaştele lui şi le-a pus in Biserica Sfinţilor Apostoli, sub sfănta masă, impreună cu ale lui Andrei şi ale lui Timotei.

Calendar creştin-ortodox

Sf. Apostol şi Evanghelist Luca; Sf. Mucenic Marin cel Bătrăn; Cuv. Iulian

Calendar romano-catolic

Sf. Luca, evanghelist

Calendar greco-catolic

Sf. Luca, apostol şi evanghelist

Psalmul 63 al lui David

Auzi, Dumnezeule, glasul meu, cănd mă rog Ţie; de la frica vrăjmaşului scoate sufletul meu. Acoperă-mă de adunarea celor care viclenesc, de mulţimea celor care lucrează fărădelege, care şi-au ascuţit ca sabia limbile lor şi ca nişte săgeţi aruncă vorbele lor veninoase ca să săgeteze din ascunzişuri pe cel nevinovat. Fără de veste il vor săgeta pe el şi nu se vor teme. Intăritu-s-au in gănduri rele. Dar Dumnezeu ii va lovi cu săgeata şi fără de veste ii va răni, că ei singuri se vor răni cu limbile lor. Tulburatu-s-au toţi cei care i-au văzut pe ei; şi s-a temut tot omul. Şi au vestit lucrurile lui Dumnezeu şi faptele Lui le-au inţeles. Veseli-se-va cel drept de Domnul şi va nădăjdui in El şi se vor lăuda toţi cei drepţi la inimă. Amin!

Proverbul zilei:

"Cine are pagubă, şi ruşine"

"Proverbele Romănilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

S - a intămplat azi

In Romănia

1599 - Bătălia de la Şelimbăr; Mihai Viteazul infrănge oastea transilvană; domnul Ţării Romăneşti intră in Alba-Iulia (21 octombrie); intreg teritoriul Transilvaniei trece sub autoritatea lui Mihai;

1883 - Semnarea de către miniştrii de Externe Dimitrie A. Sturdza şi Gustav Kálnoky, in cel mai strict secret, a Tratatului de alianţă romăno-austro-ungar, pe timp de cinci ani, cu prelungire automată din trei in trei ani, dacă nu era denunţat de una dintre părţi. Romănia şi Austro-Ungaria se angajează să-şi vină in ajutor in cazul unui atac neprovocat. Tratatul, la care aderă şi Germania, in aceeaşi zi, apoi şi Italia, este reinnoit in mai multe rănduri, ultima dată in 1913. Tratatul din 1883 marchează ralierea diplomaţiei Romăniei spre o alianţă cu Puterile Centrale.

In lume

1541 - Dieta de la Debreţin recunoaşte suzeranitatea Porţii asupra Transilvaniei, care devine un principat autonom vasal al Imperiului Otoman;

1867 - SUA au preluat regiunea Alaska;

1944 - Uniunea Sovietică invadează Cehoslovacia.

Născuţi la 18 octombrie

1405 - Papa Pius al II-lea(m. 1464);

1907 - Mihail Sebastian, scriitor (m. 1945).

Click istoric

Astăzi, actorul Jean-Claude Van Damme implineşte 47 de ani. Pe numele său adevărat Jean-Claude Van Varenberg, s-a născut in Belgia. La indemnul tatălui său a inceput să studieze artele marţiale şi baletul. Pleacă la Hong-Kong in căutarea unei cariere actoriceşti. După succesele mărunte pe care le obţine aici, işi indreaptă paşii spre Hollywood. Atrage atenţia la inceput in roluri mici, apoi in roluri de succes. "Cyborg" "Universal Soldier", "The quest" sunt doar căteva dintre filmele care au fermecat publicul. Se defineşte simplu, printr-o frază elocventă: "Sunt un bărbat de modă veche (...) Sunt un visător, un tip romantic. Cred in iubire, familie şi rădăcini".

Credinţe populare, tradiţii, semne

Marţolea este o reprezentare mitică feminină a zilei de marţi. In imaginarul popular apare ca o bătrănă cu putere diavolească sau ca o femeie-strigoi cu locuinţa in codrii pustii şi văzduhuri. Umbla prin sate in noaptea de marţi spre miercuri, din care cauză se numeşte, local, Sfănta Miercuri, pentru a surprinde femeile care lucrează in seara zilei sale. Dacă nu găseşte uşa deschisă, intră in casă folosindu-se de diferite şiretlicuri. Prin contaminare cu alt personaj mitic romănesc, Joimăriţa, foloseşte diferite metode pentru torturarea femeilor necredincioase. Deşi a fost atestată sub denumirea de Marţolea sau Marţi-Seara in Transilvania şi in Banat, aceasta apare sporadic de-a lungul unor vechi drumuri pastorale frecventate de oierii ardeleni, in Muntenia, in Dobrogea şi in Moldova. In calendarul popular sunt şi alte zile de marţi care adăpostesc sărbători: Marţea vaselor sau Spolocania, a doua zi după Lăsatul Secului de Paşti, cănd se spală cu leşie de dulce; Marţea ţestelor, cănd se confecţionau din lut cuptoarele preistorice de copt păinea, ţestele şi altele.(Profesor Ion Ghinoiu)

×
Subiecte în articol: calendar