Este a 176-a zi a anului.
Au mai ramas 180 zile
PROVERBUL ZILEI:
"Nu lasa sa te muste cainele fara sa-i smulgi din par"
- pedepseste pe cel ce-ti face rau ca se naraveste
"Proverbele Romanilor", Iuliu A. Zanne, vol. I, Editura Scara, Asociatia Romana pentru Cultura si Ortodoxie, Bucuresti
Soarele rasare la 05:35 apune la 21:04
Luna
Luna plina - 2 iulie
Ultimul patrar - 9 iulie
Luna noua - 17 iulie
Primul patrar - 25 iulie
CALENDAR CRESTIN-ORTODOX
Aducerea moastelor Sf. Chir si Ioan; Sf. Mc. Papia
Este ultima zi a postului Sfintilor Apostoli Petru si Pavel.
CALENDAR ROMANO-CATOLIC
Sf. Irineu, ep.
CALENDAR GRECO-CATOLIC
Aducerea la Roma a moastelor Ss Ciril si Ioan, medici fara plata
Zodia Rac (22 iunie - 21 iulie)
SARBATOARE CRESTINA
Mucenicii au trait pe vremea imparatiei lui Diocletian, Chir fiind din cetatea Alexandriei, iar Ioan, din cetatea Edesei. Umblau impreuna, ca doctori fara de arginti, tamaduind bolile si slabiciunile, indemnand spre marturisirea lui Hristos. Dupa ce au indurat grele chinuri in zilele imparatului Diocletian, pentru credinta lor, Sfintii Chir si Ioan au primit moartea, prin taierea capetelor cu sabia. Niste crestini au luat trupurile lor si le-au ingropat, cu cinste, in loc tainic. O 100 ani mai tarziu, pe vremea imparatiei lui Arcadie, Teofil, patriarhul Alexandriei, vrand sa ridice o biserica in orasul Canopus, s-au aflat cinstitele moaste ale celor doi mucenici, care sunt si azi izvor de tamaduire.
S-A INTAMPLAT AZI
In Romania:
1358 - Primul privilegiu comercial cunoscut acordat negustorilor brasoveni pentru Tara Romaneasca; se confirma existenta unui drum comercial ce pornea din Transilvania pe Valea Prahovei si a Buzaului spre Dunare, cunoscut, mai tarziu, sub numele de "drumul Brailei"
1581 - A iesit de sub tipar "Evanghelia cu invatatura" sau "Cazania", ultima si cea mai de seama carte tiparita de diaconul Coresi
1919 - I.C. Bratianu si Constantin Coanda semneaza Tratatul de pace cu Germania (Versailles, incheierea primului razboi mondial)
In lume:
1914 - Asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand, mostenitorul tronului Austro-Ungariei, la Sarajevo, de catre un membru al unei organizatii nationaliste sarbe, eveniment ce a constituit pretextul pentru declansarea primului razboi mondial
1919 - Semnarea Tratatului de la Versailles ce marcheaza incheierea primului razboi mondial
1940 - Anglia recunoaste pe generalul Charles de Gaulle ca sef al "Frantei libere" (m. 30.07.1778 )
1946 - A fost creata Organizatia Internationala de Radiodifuziune si Televiziune
NASCUTI PE 28 iunie
1928 - actorul Mel Brooks
1912 - dirijorul de renume mondial Sergiu Celibidache (m. 14.08.1996)
1966 - actorul John Cusack
CLICK ISTORIC
Se implinesc azi 64 de ani de la a doua nota ultimativa data Romaniei de guvernul sovietic, prin care se cerea inapoierea Basarabiei si a Bucovinei de nord. "In decurs de patru zile, incepand cu ora 14:00, dupa ora Moscovei, la 28 iunie, sa se evacueze teritoriul Basarabiei si Bucovinei de trupele romanesti. Trupele sovietice, in acelasi timp, sa ocupe teritoriul Basarabiei si partea de nord a Bucovinei. In decursul zilei de 28 iunie trupele sovietice sa ocupe urmatoarele puncte: Cernauti, Chisinau, Cetatea Alba. Guvernul regal al Romaniei sa ia asupra sa raspunderea in ceea ce priveste pastrarea si nedeteriorarea cailor ferate, parcurilor de locomotive si vagoane, podurilor, depozitelor, aerodromurilor, intreprinderilor industriale, uzinelor electrice, telegrafului. Sa numeasca o comisiune alcatuita din reprezentanti ai guvernelor roman si sovietic (...) pentru lichidarea chestiunilor in litigiu in legatura cu evacuarea armatei romane si institutiilor din Basarabia si partea de nord a Bucovinei."
Credinte populare, traditii, semne
Astazi este ajunul Sanpetrului, divinitate consacrata duhurilor aerului care pana in acest moment continua sa-si faca de cap, imbolnavindu-i pe cei care dorm afara in locuri nepermise si nu sunt protejati de pelin sau usturoi. Sarbatoarea, denumita si Sanpetrul de Vara, marcheaza in calendarul popular miezul verii agrare si perioada secerisului. In Panteonul romanesc, Sanpetrul de Vara este despartit de fratele sau, Sanpetrul de Iarna, patron al lupilor, de aproximativ o jumatate de an. Sanpetru apare fie ca personaj pamantean, fie ca divinitate celesta. In traditiile populare, ajunul sarbatorii se praznuieste pentru ca frumoasele (Ielele) sa nu strambe trupul omului, sa alunge bolile, foametea si piatra. Azi, mamele legau copilelor usturoi la grumaz sau la talpi pentru ca acestora sa nu li se intample nimic la trecerea Frumoaselor. Local, sarbatoarea era anuntata de anumite repere cosmice si terestre: aparitia licuricilor, amutitul cucului sau rasaritul constelatiei Gainusei. Este ultima zi de post, inaintea sarbatorii celui mai cunoscut sfant al calendarului popular.