Astazi este sarbatoarea Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril, in jurul carora Biserica aduna si serbeaza toata obstea Sfintilor
Sarbatoare crestina
Arhanghelul Mihail, mai-mare peste cetele puterilor celor fara de trup, a aratat ce este harul Evangheliei si s-a invrednicit de multe faceri de bine. S-a aratat lui Avraam si lui Lot la pustiirea si pierderea Sodomei. Arhanghelul Gavril este cel care le-a binevestit lui Ioachim si Annei ca se va naste Stapana de Dumnezeu Nascatoarea. A binevestit lui Zaharia ca femeia lui va naste pe Ioan inaintemergatorul. El a hranit pe Fecioara Maria doisprezece ani in Sfintele Sfintelor cu hrana cereasca, a binevestit pastorilor ca S-a nascut Hristos. S-a aratat in visul lui Iosif si i-a zis sa ia Pruncul si pe Mama lui si sa fuga in Egipt.
Credinte populare, traditii, semne
Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril, sarbatoriti la data de 8 noiembrie, sunt numiti de popor Arhanghelii.
In traditiile populare, Arhanghelii sunt conducatori ai cetei ingerilor si responsabili cu transportul sufletelor mortilor. Unde sunt considerati patroni ai turmelor de oi, Arhanghelii se praznuiau doua zile la rand (8 si 9 noiembrie), unde se credea ca acestia preiau si conduc sufletele mortilor in Rai sau in Iad, li se rezerva o singura zi (8 noiembrie). Spre deosebire de ingerii obisnuiti, acestia au aripi, dar si sabii. Arhanghelul Mihail, mult mai prezent in folclorul romanesc in comparatie cu Arhanghelul Gavril, poarta uneori cheile Raiului, este sluga la Scaraotchi cu care se lupta, vegheaza la capul bolnavului daca acesta este ursit sa moara sau la picioarele lui daca mai are zile de trait; ca nas, prezice moartea cumatrului, apare ca patron al tiganilor si altele.
Ofrandele alimentare date pentru morti sub forma de pomana in Ajunul sau in ziua Arhanghelilor (8 noiembrie) se numesc Mosii de Arhangheli. Cu acest prilej se aprindeau lumanari pentru oamenii in viata si pentru cei disparuti fara lumanare in imprejurari naprasnice (inghetati, inecati, trasniti, sfasiati de fiare etc.). Obiceiul este consemnat in Moldova si Bucovina.