Ziua mondială de luptă împotriva leprei
Este ziua 30 a anului
Au mai rămas 335 de zile
Soarele
Răsare la 7:36
Apune la 17:22
Luna
Răsare la 9:08
Apune la 21:55
Primul pătrar (Luna în creştere)
3 februarie
Lună plină
9 februarie
Ultimul pătrar (Luna în descreştere)
16 februarie
Lună nouă
25 februarie
Proverbul zilei:
“Cu spatele nu poţi îndrepta lumea”
“Proverbele Românilor”, Iuliu A. Zanne/Ed. Scara
Sărbătoare creştină: Sf. Trei Ier.: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur; Sf. Sfinţit Mc. Ipolit, Ep. Romei
Astăzi sunt prăznuiţi Sfinţii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur. Luminaţi fiind de Duhul Sfânt, aceştia au întărit canoanele şi învăţăturile Sfintei Scripturi. În zilele împăratului Alexie Comnen, s-a iscat neînţelegere între oamenii cei mai înstăriţi. Unii cinsteau mai mult pe Vasile cel Mare, alţii pe Ioan Gură de Aur, iar alţii înclinau spre dumnezeiescul Grigorie. Cei trei sfinţi s-au arătat unul câte unul, aievea, arhiereului Ioan Evhaitul, care a dat Bisericii sărbătoarea aceasta spre a fi prăznuită.
Credinţe populare, tradiţii, semne
Filipii de Iarnă sunt divinităţi protectoare ale lupilor celebraţi de crescătorii de oi la sfârşitul lunii ianuarie şi începutul lunii februarie. În Calendarul popular, ei indică sfârşitul unei lungi perioade de împerechere a lupilor începută cu aproximativ 80 de zile în urmă. Motivele pentru care dacii şi-au ales ca totem lupul, şi nu un alt animal, de pildă pe cel mai puternic dintre ele, ursul, sunt lămurite, în parte, de bogatul material etnografic. Locuitorii satelor de munte, cei care au într-adevăr de-a face cu lupul, spun că la vederea lui simţi “că ţi se ridică părul măciucă pe creştetul capului”, în vreme ce sperietoarea “fii cuminte că vine lupul” este obişnuită pentru copiii neascultători. La latitudinea geografică a României, lupul este cea mai feroce fiară a pădurii. (Profesor Ion Ghinoiu)S-a întâmplat azi
În România
1921 – Au loc la Bucureşti lucrările Consiliului General al Partidului Socialist din România şi ale Comisiei generale a sindicatelor. Comuniştii cer afilierea imediată, reprezentanţii social-democraţiei resping această idee şi cer afilierea la Internaţionala de la Amsterdam, iar cei situaţi pe poziţii de centru, dorind menţinerea unităţii de acţiune a PSR, propun reluarea discutării chestiunii afilierii şi alegerea unui Consiliu general format, în mod egal, din reprezentanţii tuturor celor trei puncte de vedere.
În lume
1933 – Adolf Hitler este numit în funcţia de cancelar al Germaniei. Începutul dictaturii hitleriste;
1948 – Este asasinat Mahatma Gandhi, conducător al mişcării de eliberare a Indiei.
Născuţi la 30 ianuarie
1882 – Franklin Delano Roosevelt, cel de-al 32-lea preşedinte al SUA (m. 1945);
1951 – Phil Collins, muzician.
Click istoric
Astăzi se împlinesc 157 de ani de la naşterea marelui nostru dramaturg şi prozator Ion Luca Caragiale. S-a născut în satul Haimanale, azi Caragiale, de lângă Ploieşti. În familia lui Caragiale exista o temeinică tradiţie a dragostei şi preocupării pentru teatru. Viitorul dramaturg a urmat şcoala primară la Ploieşti. Debutul literar l-a făcut la 21 ani, începând să colaboreze la revista umoristică Claponul şi Calendarul claponului.
A creat o operă cu particularităţi ce o unicizează în contextul literaturii române, dar şi universale, o operă în e se disting cu uşurinţă trei universuri diferite: comic, tragic şi fantastic. A fost ales membru al Academiei Române post-mortem. S-a stins din viaţă în 1912.
Citește pe Antena3.ro