x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Folkul nu va muri nicicănd!

Folkul nu va muri nicicănd!

de Laufer Bari    |    13 Aug 2007   •   00:00
Folkul nu va muri nicicănd!

Mi-e greu să descriu in cuvinte tot ce s-a intămplat in cea de-a doua seară la Folk You! 3. Pentru că ar trebui să scriu o carte intreagă. Şi poate că-ntr-o bună zi, la cea de-a 50-a ediţie Folk You! voi face şi acest lucru.
VIDEO: Alina Zaharia Grupul Unde Jul Baldovin Alexandru Andrieş & Nicu Alifantis Marius Baţu & Ducu Bertzi Nicu Covac Emeric Imre Florin Sasarman Maria Gheorghiu Maria Magdalena Dănăilă Tatiana Stepa Mircea Vintila (Sambata - 11 august)

Am aşteptat această ediţie precum deşertul aşteaptă ploaia. Asta pentru că muzica folk se ascultă, se simte, se trăieşte acolo, in faţa scenei in care se produce fuziunea om-chitară. Pentru că muzica folk e mereu altfel "spusă" pe note, deşi linia melodică e aceeaşi. Şi pentru că muzica staţiunilor ce le cutreier este a altora, insă nicicănd a mea. Aşa că, in calitatea mea de profan, dar iubitor al muzicii folk, am luat drumul Vămii pentru a-mi potoli setea, deşi bucuria reintălnirii cu Folk You! imi era şi-mi este umbrită de marele gol ce l-a lăsat in urmă-i Moţu. Cu zămbetu-mi pe jumătate doar, am ajuns (iar) in Vamă. Vama Veche. Veche, insă atăt de nouă, dacă ar fi să iau in consideraţie increngătura de ritmuri noi ce răsună din boxele locaţiilor inşiruite pe plaja căndva virgină. Iar anul acesta mi-a părut că Folk You! a readus, chiar şi pentru două zile, Vama vamaioţilor de odinioară.


FĂRĂ INDOIELI! Instalat pe nisipul din faţa scenei, am privit lumea adunată acolo, la fel cum am făcut-o şi cu o seară inainte. Multă lume. Tănără. Frumoasă. La fel ca şi muzica pe care a venit să o savureze. I-am regăsit pe plajă, la "post", pe Florescu şi minunata gaşcă de la Radio3Net, cei care au crescut sub privirea lui Moţu. Le-am citit tristeţea din ochi. "Ia un porumb fiert. Lui Moţu ii plăcea mult", mi-a zis Florescu intinzăndu-mi un porumb. Am zis bogdaproste şi mi-am măncat porumbul. Tăcut. Acolo, pe nisipul din faţa scenei pe care, alături de instrumente, cabluri şi lumini, vedeam o masă şi un scaun, ce vor rămăne goale, insă atăt de pline. Acel loc va rămăne aşa cătă vreme va exista Folk You!


FOLK YOU! Ediţia a treia. Ediţia 2007. O ediţie in care toată suflarea muzicii folk din ţară s-a adunat să-l omagieze pe Moţu Pittiş. O priveam pe Maria Gheorghiu, cea pe ai cărei umeri căzuse greaua misiune de a fi amfitrioana festivalului. I-am simţit tremurul din glas in momentul in care prezenta debutanţii care-aveau să urce pe scena Folk You! Era firesc, e greu să-ţi imaginezi Folk You! fără Moţu, insă pot spune că Maria s-a achitat onorabil de această grea misiune. Am spus/scris debutanţi? Un termen relativ, intrucăt dacă vreodată am avut indoieli in ceea ce priveşte viitorul folkului romănesc, acum pot spune liniştit că viitorul folkului nostru este pe măini bune, debutanţii noştri venind cu un suflu nou pe scena muzicală a genului, iar măiestria şi trăirea lor fiind răsplătită cu numeroase premii naţionale. Alina Zaharia m-a răscolit de-a dreptul cu vocea şi compoziţiile sale, clujenii de la Unde mi-au părut pur şi simplu geniali, iar Jul Baldovin, cu al său "finger style", cules cu grijă de peste Atlantic, m-a dus cu găndul la Victor Wooten, unul dintre instrumentiştii mei preferaţi. Cu asemenea debutanţi, iubitorii de folk pot sta căt se poate de relaxaţi in ceea ce priveşte continuitatea şi evoluţia folkului romănesc.


CATEDRALA. Pe Maria Magdalena Dănăilă o ştiam de la ediţia trecută. N-ai cum să o treci cu vederea ori să uiţi că ai văzut-o pe scenă. Are o voce pe măsura frumuseţii ei. Iar anul acesta m-am convins de faptul că-i place mai mult folkul decăt actoria. Din "galeria numelor consacrate" nu putea să lipsească Florin Săsărman, om care m-a fascinat mereu cu starea de spirit ce reuşeşte să o transmită de acolo, de pe scenă. O stare de bine ce o regăseşti atăt in felul in care vorbeşte, căt şi in felul in care căntă. Iar el, an de an, a reuşit să transforme scena Folk You! intr-o imensă catedrală amplasată pe plajă. Iar anul acesta avea un motiv in plus. Clujean cu state vechi in folkul romănesc, Emeric Imre a rămas acelaşi om care aduce mereu veselie in sufletul ascultătorului de folk, din amalgamul originilor sale reuşind să aducă o pată de culoare muzicală pe scena Folk You!, scenă pe care a urcat apoi Tatiana Stepa. Pe Tatiana Stepa o ştie toată lumea, piesele sale răscolitoare fiind fredonate de generaţiile de iubitori de folk adunaţi pe plaja din Vama Veche. Imi este greu să scriu despre trăirile şi freamătul plajei, la fel cum imi este greu să descriu in cuvinte muzica tuturor celor care-au urcat pe scena festivalului. Pe Marius Baţu il ştiam de la Holograf, de la Pasărea Colibri, apoi l-am cunoscut ca pe Marius Baţu, omul şi chitara, cel care poate cănta alături de oricine, orice piesă folk. Lăngă el a urcat şi Ducu Bertzi, iar amăndoi au reuşit să ridice vocile publicului pănă acolo, sus, la Moţu. Folk You! 3 a reunit nume mari, inclusiv Nicu Alifantis şi Alexandru Andrieş. E lesne de imaginat ce se poate intămpla pe scenă cănd nume "grele" se adună. Iar intălnirea Alifantis-Andrieş este desigur un eveniment. La fel cum se intămplă atunci cănd Mircea Vintilă şi Brambura ori Nicu Covaci urcă pe scenă. Mi-e greu să descriu in cuvinte tot ce s-a intămplat in cea de-a doua seară la Folk You! 3. Pentru că ar trebui să scriu o carte intreagă. Şi poate că-ntr-o bună zi, la cea de-a 50-a ediţie Folk You! voi face şi acest lucru. Pentru că acum ştiu că folkul nu va muri nicicănd, aşa cum spuneau odinioară unii. Şi pentru că am văzut că şi noua generaţie strigă laolaltă cu cei care au crescut pe această muzică, la fel de tare, dincolo de orice vamă, dincolo de DA sau NU: Folk You!


Nicu Covaci şi colegii săi mai tineri

"Marele Urs" - Nicu Covaci (foto) - a ales la Folk You! să facă front comun cu tineri debutanţi. Ioan Onişor şi Cristina Pătraşcu de la Grupul Unde din Cluj (voci) şi Silvan Stăncel din Alba-Iulia (chitară) au căntat de-a dreapta lui Covaci, avănd astfel ocazia să privească publicul de la aceeaşi inălţime. Stăncel şi Unde au trăit pentru căteva minute fericirea de a cănta cu veteranul veteranilor: Nicu Covaci! Un lucru preţios
de care işi vor aminti mult timp de acum incolo, dacă nu cumva toată viaţa. Pentru curajul de care au dat dovadă, le-am oferit tinerilor din Cluj o chitară Hora.

VIDEO: Alina Zaharia Grupul Unde Jul Baldovin Alexandru Andrieş & Nicu Alifantis Marius Baţu & Ducu Bertzi Nicu Covac Emeric Imre Florin Sasarman Maria Gheorghiu Maria Magdalena Dănăilă Tatiana Stepa Mircea Vintila (Sambata - 11 august)

×
Subiecte în articol: nicu folk folk you folk you!