x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Hai sa petrecem la Folk You!

Hai sa petrecem la Folk You!

de Dana Andronie    |    30 Iul 2008   •   00:00
Hai sa petrecem la Folk You!

DUPA PUTERI, FIECARE  ●  Partea de tinerete, vis si libertate din noi
Intre 7 si 9 august, la Marea Neagra va fi deschisa Vama Folk You! Cei mai priceputi intr-ale folkului (tineri sau mai putin tineri) sint invitati sa cinte de seara pina dimineata pe plaja de linga Corsaru, din Vama Veche.



DUPĂ PUTERI, FIECARE  ●  Partea de tinereţe, vis şi libertate din noi
Între 7 şi 9 august, la Marea Neagră va fi deschisă Vama Folk You! Cei mai pricepuţi într-ale folkului (tineri sau mai puţin tineri) sînt invitaţi să cînte de seara pînă dimineaţa pe plaja de lîngă Corsaru, din Vama Veche.

Scriitorul francez Paul Valéry susţinea că artistul trebuie să ne arate că viaţa este frumoasă şi că fără el ne-am îndoi de frumuseţea vieţii. Conformîndu-se parcă, folkiştii ne-au făcut, prin poezie şi muzică, să nu ne îndoim de această frumuseţe.

Atunci cînd nu sînt pe scenă, şi artiştii au însă îndoielile lor şi au nevoie de cineva care să le înlăture. "Totul pare din ce în ce mai murdar, mai corupt, mai lipsit de Dumnezeu... Pare imposibil să mai găseşti un punct de sprijin, un strop de frumos, o oază de linişte şi de lumină... Şi totuşi... Folk You! Fire de nisip pe o scenă simplă pe care am călcat în picioare desculţă, ca într-un sanctuar", mărturiseşte Maria Magdalena Dănăilă.

CU CADOUL. CU HARUL. O mare de oameni şi o mare de lacrimi în suflet, zbătîndu-se să se spargă în valuri sincere de bucurie sau de tristeţe. Momente de mare emoţie şi de profundă satisfacţie. Momente de curăţenie, de sinceritate, de frumos, de adevăr. Un zîmbet deschis şi victorios, însoţit de o privire dreaptă, senină, care nu se va pleca nicicînd ruşinată, vinovată, resemnată. O privire puternic luminată de o scînteie de dumnezeire: Folk You! Partea de tinereţe, vis şi libertate din noi!

Dinu Olăraşu, cel care a compus şi imnul Folk You!, spune că de trei ani participă la o sărbătoare de care se bucură pînă şi delfinii: "De parcă ar fi ziua de naştere a cuiva. Astfel se întîmplă de trei ani încoace. Mare sărbătoare la mare, ca-n vremurile bune. Fiecare cu vechiul şi cu noul. Cu cadoul. Cu harul. Cu zadarul. Cu zaharul. Cu amarul. După puteri, fiecare, şi după inspiraţie. De parcă Ecuatorul folkului mioritic străbate chiar plaja din Vama Veche. Pe valuri se înfierbîntă. Delfinii parcă sar mai sus ca la Olimpiadă. Scafandrii nu mai vor să se întoarcă din adînc. Exact ca la o bucurie. De parcă ar fi duminică trei zile şi trei nopţi. Nu mai contează anii, nu mai contează banii, nu mai contează fanii. Şi ecologic, parcă e. Doar lemn, doar stuf, doar pene, flaute şi poezie. Lumina Lunii deasupra ca un reflector şi-un drag de ce-a fost odată cînd a început un dor de ce-ar putea să fie. Cu mai puţin nimic, nimic mai mult. Exact ca la o sărbătoare".

PE LISTA ALBĂ. Artiştii care vor petrece la a patra ediţie Folk You! (organizată de Jurnalul Naţional, în parteneriat cu TVR 2 şi Radio3net – Florian Pittiş) sînt următorii: Dinu Olăraşu, Nicu Alifantis, Mircea Vintilă & Brambura, Mircea Baniciu, Florin Chilian, Pavel Stratan, Victor Socaciu & Biroul Executiv, Mircea Florian, Vasile Şeicaru, Marcela Saftiuc, Adriana Ausch, Tatiana Stepa, Zoia Alecu, Narcisa Suciu, Ducu Bertzi & Mihai Neniţă, Poesis, Ecoul, Maria Magdalena Dănăilă, Maria Gheorghiu, Magdalena Puşcaş, Adrian Ivaniţchi, Mihai Mărgineanu, Ţapinarii, Adrian Sărmăşan, Cristian Buică, Emeric Imre. Iar "tinerele speranţe" ale folkului sînt reprezentate de Didina Curea, Silvan Stâncel, Teodora Iacob, Dan Vasilescu, Bogdan Grosu, Constantin Cojocaru, Alina Zaharia şi Jul Baldovin.

PE VALURI
"Mare sărbătoare la mare, ca-n vremurile bune. Fiecare cu vechiul şi cu noul. Cu cadoul. Cu harul. Cu zadarul. Cu zaharul. Cu amarul. După puteri, fiecare, şi după inspiraţie. De parcă Ecuatorul folkului mioritic străbate chiar plaja din Vama Veche. Pe valuri se înfierbîntă. Delfinii parcă sar mai sus ca la Olimpiadă"
Dinu Olăraşu


ŞI TOTUŞI...

"Totul pare din ce în ce mai murdar, mai corupt, mai lipsit de Dumnezeu... Pare imposibil să mai găseşti un punct de sprijin, un strop de frumos, o oază de linişte şi de lumină... Şi totuşi... Folk You! Fire de nisip pe o scenă simplă pe care am călcat în picioare desculă, ca într-un sanctuar"
Maria Magdalena Dănăilă


Teodora are "Efecte speciale"

Avertisment! Toţi tinerii care vor cînta în deschiderea Festivalului Folk You! nu mai sînt de mult debutanţi. Aceştia mai au de făcut doar un pas pînă să treacă dincolo, în lumea consacraţilor. Începem prezentarea tinerilor folkişti cu Teodora Iacob. Ea este din Sighişoara şi are 24 de ani. Anul acesta va termina Facultatea de Medicină Generală, în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" – Cluj-Napoca. La vîrsta de 12 ani s-a apropiat de pian, avînd intenţii cît se poate de serioase. Patru ani mai tîrziu, sufletul i se lipeşte de chitară şi se apucă de studiu cu profesorul Adrian Ivaniţchi. În liceu a activat într-o trupă de rock & blues, cu numele de "Orange Blues Project". A susţinut recitaluri împreună cu Adrian Ivaniţchi, Blackbeers, Ioan Gyuri-Pascu, Hans Knall, Raul Kusak, Tudor Runcanu, Sorin Minghiat, Shannon, Sinkord. Teodora Iacob a lucrat cu folos şi acum, la 24 de ani, se poate mîndri că are un album. "Se numeşte «Efecte speciale», este un nume puţin neobişnuit, dar l-am ales pentru că pe acest disc este o combinaţie de mai multe stiluri muzicale. Aş putea spune că este un album «colorat» muzical, dar, dacă tot ar fi să-l încadrez, aş zice că este un stil indie", ne explică autoarea.

×
Subiecte în articol: parcă folk folk you folk you!