x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Jurnalul tau

Jurnalul tau

de Valentin Zaschievici    |    31 Aug 2006   •   00:00

www.jurnalul.ro este al tau. Spatiul acesta iti apartine. Spune-le, arata-le cititorilor ceea ce numai tu ai vazut si ai auzit. Ce te-a deranjat, ce te-a oripilat, ce te-a fermecat. Intamplari din tara si din lume. Noi vom publica aici fotografiile si povestile tale. Nicolae Ban - Costinesti: plaja scarbei nationale!

www.jurnalul.ro este al tau. Spatiul acesta iti apartine. Spune-le, arata-le cititorilor ceea ce numai tu ai vazut si ai auzit. Ce te-a deranjat, ce te-a oripilat, ce te-a fermecat. Intamplari din tara si din lume. Noi vom publica aici fotografiile si povestile tale.

Nicolae Ban, din Vancouver, ne trimite niste „felicitari" din Costinesti. Asteptam observatiile si comentariile tale pe forum, asteptam relatarile tale la jurnalultau@jurnalul.ro.

Costinesti: plaja scarbei nationale!


Scrisoarea Dlui Nicolae Ban si fotografiile ce o insotesc sunt mai degraba un prilej de reflectie si dezbatere. Asemenea imagini am vazut fiecare din noi, cu duiumul, ne-au intors stomacul pe dos. La mare, la munte, pe vaile raurilor, urmele blestemate ale nesimtirii omenesti jaloneaza o natura care nu ne merita, o natura siluita, mutilata, spurcata.

Asadar, va invit sa aflam impreuna: cine este de vina, ce este de facut? De ce suntem noi, romanii, mai mizerabili decat nemtii sau britanicii? Sau poate nu suntem noi mai scarbosi, ci doar mecanismul "sanitar" al societatii din tarile occidentale este mai capabil sa inlature urmele indolentzei omenesti?

Am fost intr-o toamna in Coppenhaga. Am stat o noapte. Era sarbatoare, bairam pe strazi, niste microbisti aruncasera iarasi in mare mica sirena, se bea porceste pe strazi, se facea si pipi pe la colturi, la 3 dimineatza inotam prin gunoaie.
Am dormit trei ore. La 6,30, am iesit sa prind rasaritul. Strazile erau curate, proaspat spalate, miroseau a detergent, nici o urma a "razboiului" de peste noapte.

Candva o sa va relatez si eu o tulburatoare "experienta japoneza" pe care am avut-o acum un an si jumatate, o sa va arat si niste fotografii.

Acum, insa, subiectul este litoralul romanesc si calitatea turistului nostru. Nicolae Ban arunca provocarea: a scris Guvernului, n-a primit raspuns. E de vina guvernul? Ori administratia locala? Ori mama si tata si invatzatoarea si cei 7 ani de acasa? Sa dea politia amenzi pentru pet-urile aruncate pe jos? Sa ii sanctionam noi pe nesimtiti, tragandu-i de maneca si bagandu-le gunoiul pe gat? Sa ne punem clestele de rufe la nas si sa facem plaja printre pungi, imuni la agresiunea semenilor nostri?

Va astept comentariile, oameni buni.
  • Valentin Zaschievici
    Click pt a mari imaginea
    Stimati domni/doamne,
    Ma numesc Nicolae Ban si locuiesc in Vancouver, Canada.

    Am trimis Guvernului Romaniei o scrisoare, probabil degeaba, in care mi-am aratat durerea provocata de imaginile plajii Costinestiului, imagini pe care vi le trimit si dvs.

    Din pacate nu am gasit o adresa de email unde sa retrimit si pozele odata cu scrisoarea.

    Poate aveti dvs posibilitatea sa le faceti publice, cu toate ca probabil multi stiu starea jalnica in care a ajuns Costinestiul (loc de care ma leaga multe amintiri placute), si probabil alte locuri de pe litoralul romanesc.

    Cu stima,
    Nicolae Ban

    Click pt a mari imaginea
    Click pt a mari imaginea

    Click pt a mari imaginea
    Click pt a mari imaginea
  • ×
    Subiecte în articol: cetateanul nicolae ban