x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Alianta la varf

Alianta la varf

01 Apr 2005   •   00:00

Ca si in politica, si in clasamentul muzical national al Romaniei parca s-a incheiat un protocol secret intre cei de la varf.



  • de CRISTIANA STAMATESCU

  • PERSEVERENTA. Kylie Minogue a "intepenit" pe prima pozitie a clasamentului
    Spun asta pentru ca pe primele patru pozitii, intr-o totala stare de nonbeligeranta, troneaza aceleasi single-uri. Bine, e de inteles asta pentru Kylie, care, proaspat ajunsa pe culme, nu e pregatita sa coboare atat de repede, dar restul? Tot Activ, Morandi si Impact o "campeaza" pe frumoasa australianca. Probabil ca Voltaj isi va cere partea in maximum doua saptamani, baietii nu sunt obisnuiti sa stea mult timp in partea inferioara a topurilor, dar, pana atunci, lucrurile sunt linistite in "Olimpul" Romanian Top 100 Singles Chart. De salutat revenirea celor de la Akcent, era momentul ca aceasta trupa sa faca o miscare pentru a arata ca nu exista probleme interne dupa ce ultimele single-uri nu s-au bucurat de succesul cu care Akcent se obisnuise. Cu "Dragoste de inchiriat", Akcent obtine titlul de cea mai mare noua intrare a saptamanii, cealalta "distinctie" saptamanala revenindu-i Despinei Vandi. Disponibil si in Romania, albumul sau "Gia" are in extrasul pe single "Come along now" un motor puternic de promovare, piesa sunand extrem de bine. Despina Vandi calca pe urmele Dinei Vass, care la randul ei si-a lansat albumul printr-o casa de discuri de pe plan local. Semn bun pentru industria muzicala de la noi!

    MATURIZAREA PIETEI MUZICALE
    Din compilarea saptamanala a Romanian Top 100 Singles Chart, rezulta un fapt ce nu poate decat sa ne bucure. Piata radio din Romania este foarte deschisa la single-urile lansate de numele mari de afara. Pentru ca pe pietele muzicale internationale concurenta este mult mai acerba decat in orice alta parte, frecventa cu care se lanseaza single-uri noi este foarte mare, dar pietele mai mici obisnuiau sa raspunda mai greu la acest asalt. De ceva vreme, poate si in urma unei mai bune coordonari a relatiei licentiati - radiouri, piata de la noi s-a "trezit". Piesele noi ale unor nume ca Jennifer Lopez sau Kylie Minogue au inceput deja sa se difuzeze in Romania, desi precedentele single-uri sunt inca in fruntea topului (in cazul lui Kylie chiar in cea mai "frunte" dintre frunti). Aceeasi concluzie se poate trage si urmarind performantele pieselor lansate de Usher, care intra in top la foarte scurt timp dupa ce sunt lansate pe plan international. Este un alt semn de maturizare a pietei muzicale de la noi, cel putin din acest punct de vedere. Nu mai ramane decat sa apara si artisti romani care sa faca performante similare prin topurile de afara si gata...vom fi acolo unde ne-am dorit sa ajungem.

    ×
    Subiecte în articol: cultura