x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Anul comorilor la Muzeul Naţional de Istorie

Anul comorilor la Muzeul Naţional de Istorie

de Carmen Anghel    |    04 Feb 2013   •   06:12

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) organizează anul acesta două expoziţii  de excepţie: "Comorile Chinei" (mai-august) şi "Aurul şi argintul antic al României" (septembrie – decembrie).

"Comorile Chinei”” va cuprinde artefacte din patrimoniul cultural al Chinei şi va fi organizată în colaborare cu Centrul Naţional de Schimb de Patrimoniu Cultural din China. Cu acest prilej vor fi expuse 101 de exponate, însemnând obiecte de bronz preistorice, figurine din Armata de teracotă (dinastia QIN), bunuri culturale legate de Drumul Mătăsii (dinastiile HAN şi TANG) şi alte bunuri culturale (dinastiile SONG, YUAN, MING şi QING). Armata de teracotă a fost descoperită în anul 1974. Pe locul sitului a fost construit şi un muzeu de sit în acelaşi an. Estimările arată că sunt mai mult de 7000 de soldaţi, 100 de care şi 100 de cai în cele trei arii cercetate. Toate statuile sunt în mărime naturală, soldaţii având între 1,7-1,9 m înălţime, iar caii între 1,5 m înălţime şi 2 m lungime. Armata de teracotă oferă importante informaţii lumii moderne despre organizarea militară, cultura şi arta în timpul dinastiei Qin, informează biroul de presă al MNIR.

De asemenea, expoziţia ”Aurul şi argintul antic al României”” îşi propune să reunească unele dintre cele mai reprezentative piese arheologice de aur şi de argint descoperite pe teritoriul României, obiecte datate din neolitic până în secolele VI-VII p. Chr. Expoziţia urmează să se verniseze mai întâi la sediul Muzeului Naţional de Istorie a României urmând apoi să fie itinerată în cel puţin 12 muzee din România. La acest eveniment au confirmat participarea, alături de Muzeul Naţional de Istorie a României, 31 de instituţii muzeale din toată ţara. Dintre piesele selectate unele se află în expoziţia Tezaur Istoric a Muzeului Naţional de Istorie a României şi pot fi văzute doar la Bucureşti, altele sunt expuse în diferite muzee de istorie şi arheologie din ţară, în timp ce altele, deşi cunoscute prin publicaţii de specialitate, sunt încă păstrate în depozite. Reunind un patrimoniu valoros expoziţia va oferi o succesiune de stop-cadre prilejuind o incursiune în timp, din neolitic până în secolul al VII-lea p. Chr, mai arată comunicatul MNIR.

×
Subiecte în articol: Muzeul National de Istorie