x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale "4,3,2" nominalizat la oscaruruile italiene

"4,3,2" nominalizat la oscaruruile italiene

24 Mar 2008   •   00:00

Filmul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", regizat Cristian Mungiu, a fost nominalizat la ediţia din 2008 a premiilor David di Donatello, echivalentul italian al premiilor Oscar, la categoria "cel mai bun film european", distincţii care vor fi decernate pe 18 aprilie, la Roma



Filmul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", regizat Cristian Mungiu, a fost nominalizat la ediţia din 2008 a premiilor David di Donatello, echivalentul italian al premiilor Oscar, la categoria "cel mai bun film european", distincţii care vor fi decernate pe 18 aprilie, la Roma, informează variety.com.

"4,3,2" a fost selectat la categoria "cel mai bun film european", alături de "La graine et le mulet" de Abdellatif Kechiche, "Elizabeth: Epoca de Aur" de Shekhar Kapur, "Irina Palm" de Sam Garbarski şi "Scafandrul şi fluturele" de Julian Schnabel. După ce a reuşit să obţină la Cannes trofeul Palme d'Or, în aproape un an, "4,3,2" a obţinut 15 premii internaţionale şi 11 nominalizări.

Filmul "Caos calmo" de Antonio Grimaldi, după un scenariu scris de Nanni Moretti, domină ediţia din 2008 a Oscarurilor italiene, după ce a obţinut nominalizări la 18 categorii. Cu Nanni Moretti în rolul principal şi avându-l ca invitat special pe regizorul Roman Polanski, "Caos calmo" a avut încasări de 8 milioane de dolari în box office-ul italian, după ce a fost prezentat în premieră la Festivalul de la Berlin, luna trecută.

În topul nominalizărilor, cu 15, urmează "The Girl by the Lake", un thriller realizat de fostul asistent al lui Nanni Moretti, Andrea Molaioli. Filmul a fost nominalizat, printre altele, la categoriile "cel mai bun regizor", "cel mai bun regizor debutant", dar şi la "cel mai bun film" şi "cel mai bun scenariu".

"The Right Distance", o dramă în regia lui Carlo Mazzacurati, despre rasismul dintr-un mic orăşel italian, a obţinut opt nominalizări.La categoria "cel mai bun film străin din afara UE" au fost nominalizate producţiile "Un cântec străbate lumea" de Julie Taymor, "Into the Wild" de Sean Penn, "In the Valley of Elah" de Paul Haggis", "Nu există ţară pentru bătrâni" de Joel şi Ethan Coen şi "Va curge sânge" de Paul Thomas Anderson. Câştigătorii celei de-a 52-a ediţie a premiilor David di Donatello vor fi anunţaţi pe 18 aprilie, în cadrul unei gale care va fi difuzată în direct de postul de televiziune RAI.


1 milion de dolari încasări în SUA

“4, 3, 2” a obţinut, în două luni de prezenţă în cinematografele din SUA, peste un milion de dolari, filmul având, în total, încasări de 8,6 milioane de dolari. Pelicula intrată în cinematografele nord-americane pe 25 ianuarie 2008, fiind distribuită de IFC, a înregistrat, până pe 23 martie, încasări de 1.021.000 de dolari. Această sumă se adaugă, astfel, celor 7.575.670 de dolari obţinuţi de acest film în afara SUA, veniturile globale ridicându-se, în prezent, la aproximativ 8,6 milioane de dolari, potrivit www.boxofficemojo.com. Surprinzător, şi în România ­ unde Cristian Mungiu a avut o reală problemă pentru a-şi promova filmului, din cauza infrastructurii defectuoase ­ a înregistrat încasări mari, de 274.611 dolari, în perioada 14 septembrie 2007-18 noiembrie 2007, cât a rulat în cinematografe. Pe de altă parte, potrivit datelor furnizate de agenţia Champions, “4,3,2” a fost cel mai vizionat film românesc în cinematografele din România, atrăgând 68.700 dintre cele 130.000 de persoane care au fost la filme româneşti în 2007. Din septembrie 2007, când a intrat în cinematografele româneşti, filmul lui Mungiu a fost văzut în total de 68.700 de persoane, rulând în săli timp de şase săptămâni. În plus, aproape 18.000 de oameni au putut să vadă filmul lui Cristian Mungiu, datorită caravanei “4,3,2”, un proiect realizat de către regizor şi de echipa de producţie.
• Oana-Maria Bâltoc

×
Subiecte în articol: arte dolari