x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Aproape 10.000 de vizitatori în Noaptea Muzeelor, la Muzeul Municipiului București

Aproape 10.000 de vizitatori în Noaptea Muzeelor, la Muzeul Municipiului București

de Magdalena Popa Buluc    |    16 Mai 2022   •   10:55
Aproape 10.000 de vizitatori în Noaptea Muzeelor, la Muzeul Municipiului București

Muzeul Municipiului București le mulțumește tuturor vizitatorilor săi care au ales să se bucure de istorie și cultură, artă și arheologie în Noaptea Muzeelor. Numărul total al oaspeților se ridică la 9323, iar pe muzee situația a fost următoarea: Palatul Suțu (1570); Muzeul George Severeanu (1002); Casa Filipescu-Cesianu (1182); Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” (1151); Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck (1440); Muzeul Theodor Aman (1812); Muzeul Dr. Nicolae Minovici (610); Colecția de Artă Ligia și Pompiliu Macovei (241) și Muzeul Victor Babeș (315). De remarcat este și faptul că, la solicitarea publicului, Observatorul Astronomic și-a prelungit programul până la ora 04.00.

Cea de-a XVIII-a ediție a Nopții Muzeelor la Muzeul Municipiului București a însemnat parcurgerea unei bogate oferte expoziționale și un interes foarte crescut pentru unele dintre muzeele din structura MMB care au devenit etalon nu numai prin ceea ce expun în naraţiunea lor permanentă, ci şi prin ceea ce dezvoltă foarte variat prin proiecte colaterale.

Palatul Suțu a oferit posibilitatea parcurgerii a trei expoziții: „Timpul Orașului”, „Orient versus Occident” și „Civilizația Gumelnița. Viața în sud-estul României acum 6500 de ani”; la Muzeul George Severeanu s-a vizitat expoziția permanentă a muzeului - „Pe urmele trecutului. Colecţia Maria şi dr. George Severeanu”; Casa Filipescu-Cesianu a avut deschis „Muzeul Vârstelor - de la copilărie la senectute”, primul proiect expozițional al unui muzeu cu profil de antropologie urbană din România;  oaspeții au profitat, la Muzeul Theodor Aman, și de inedita invitaţie la o călătorie vizuală prin grădinile şi parcurile pictate de maestru; Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck confirmă creșterea gradului de interes al publicului față de acest monument de arhitectură care conservă creaţia unei întregi familii de artişti plastici; La Colecția de Artă Ligia şi Pompiliu Macovei vizitatorii au putut admira tablouri grupate tematic sub genericul „Femeile în reprezentarea plastică a Ligiei Macovei”; Muzeul Dr. Nicolae Minovici, deși îndepărtat de zona centrală a Capitalei, a rămas în centrul atenției iubitorilor de artă populară; iar Muzeul Victor Babeș a oferit posibilitatea vizitatorilor de a afla informații semnificative din istoria medicinei românești în atmosfera specifică unei case memoriale construită în stilul eclectic specific anilor 1920.

Cu un program diferit, prelungit până în zorii zilei de duminică, Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu, a dovedit că rămâne în topul preferințelor bucureștenilor de toate absolut toate vârstele.

Ceea ce am sesizat ca particularităţi faţă de anii trecuţi sunt două grupuri ţintă foarte importante. Pe de-o parte familiile îşi recuperează şi variază timpul liber. Şi au fost foarte numeroase familiile cu copii, mai ales în muzeele care deţin şi parcuri, cum e Casa Filipescu-Cesianu sau Muzeul Dr. Nicolae Minovici ori Palatul Suţu. Este cumva de aşteptat, dar ceea ce m-a bucurat foarte mult a fost faptul că tinerii prieteni şi-au adus cu ei prietenii. Au fost grupuri de prieteni care au făcut cozi la muzee şi nu numai adolescenţi, cu siguranţă şi persoane trecute de primele vârste ale maturităţii. Iar interesul acesta de a recupera timpul rămas împreună, mai mulţi, este de bun augur pentru ceea ce va urma. pentru întreaga societate”, a declarat Adrian Majuru, manager al Muzeului Municipiului București.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×