x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale ARAC ART & RESIDENCY, public nou pentru arta contemporană din București!

ARAC ART & RESIDENCY, public nou pentru arta contemporană din București!

de Magdalena Popa Buluc    |    20 Mai 2022   •   10:42
ARAC ART & RESIDENCY, public nou pentru arta contemporană din București!

Proiectul ARAC ART & RESIDENCY, un program început încă din 2014 de către Asociația Română de Artă Contemporană (ARAC) și Galeria Anca Poterașu a realizat în perioada 2020 - 2022 o serie de evenimente ce au constat în proiecte expoziționale și întâlniri artistice, precum și un program de rezidențe pentru artiști și curatori atât în București, cât și în colaborare cu rezidența artistică ARTAK 350 din Islanda. Proiectul a reprezentat continuarea rezidenței Plantelor 58, una dintre primele rezidențe artistice internaționale din România, fondat de Asociația Română de Artă Contemporană printr-un grant EEA în 2014.

În decursul celor 2 ani de activitate, ARAC ART & RESIDENCY, a reușit să promoveze și să dezvolte scena de artă contemporană din România realizând un dialog între artiștii și curatorii locali și nume consacrate din lumea artei internaționale. Prin intermediul a doua rezidențe artistice și curatoriale duo-ul de francezi Chrystèle Nicot & Antoine Alesandrini și artista Anetta Mona Chisa au realizat expoziții personale dezvoltate în colaborare cu directorul artistic Anca Poterașu și curatoarea Cristina Stoenescu în timpul petrecut în București. Curatoarea Linda Peitz a scris o cercetare pe baza artei textile în România și maniera în care artista Megan Dominescu reinterpretează scene din cultura pop folosind ca tehnică țesăturile, iar Mirela Baciak, cea de a doua curatoare selectată continuă în programul de rezidență cercetarea despre spațiile curatoriale și ospitalitatea acestora.

Aceste rezidențe, împreună cu expozițiile tematice din cadrul proiectului au fost însoțite de evenimente de discuții și întâlniri cu personalități din lumea artei și seri de proiecții video și performance, „Insomnia Nights”.

Printre personalitățile marcante deja invitate la serile Insomnia, îi menționăm pe Olaf Stüber, directorul artistic Videoart at Midnight, în conversație cu artista Irina Botea Bucan, Diana Campbell Betancourt, curatoarea evenimentului de bienală Dhaka Art Summit, Inti Guerrero, Directorul Artistic al Proiectelor Bellas Artes din Filipine și curatorul Cosmin Costinaș, curatorul Para Site din Hong Kong și directorul artistic al trienalei din Kathmandu 2021, artistul Carlos Amorales și curatorul Adrian Notz.

Proiectul a culminat cu o campanie și o expoziție co-curatoriată cu publicul Galeriei Anca Poterasu, care în perioada februarie - martie a putut să selecteze lucrările preferate prin intermediul unei platforme online. Expoziția ”Uși deschise” a prezentat pentru prima oară în România o implicare directă a publicului bucureștean în realizarea unui show de artă.

×