x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Arte pe scenă şi pe caldarîm

Arte pe scenă şi pe caldarîm

de Maria Sârbu    |    31 Mai 2008   •   00:00
Arte pe scenă şi pe caldarîm

O diversitate de arte a atras publicul în primele zile ale Festivalului de Teatru de la Sibiu. Şi-au arătat forţa artistică danezii, japonezii, israelienii, cehii, canadienii, belgienii şi, desigur, românii.

O diversitate de arte a atras publicul în primele zile ale Festivalului de Teatru de la Sibiu. Şi-au arătat forţa artistică danezii, japonezii, israelienii, cehii, canadienii, belgienii şi, desigur, românii.

 

 

Unul dintre primele evenimente din festival a fost spectacolul “Salt”, în regia legendarului Eugenio Barba, al Teatrului Odin din Danemarca, care a impresionat, îndeosebi, critica de specialitate. Producţia “Summer festival: a Mirror of Osaka” – o creaţie Kabuki prezentată de prestigioasa companie niponă “Heisei Nakamuraza” – a fost receptată diferit. Teatrul tradiţional şi jocul de lumini au dat însă fast spaţiului – o hală industrială din Sibiu. Pentru trupa japoneză, venită în România, după ce a jucat la New York şi Berlin, seara de 29 mai a fost una specială. Celebrul actorul Nakamura Kanzaburo a fost felicitat, în finalul reprezentaţiei, chiar pe scenă, cu ocazia zilei sale de naştere.

 

 

PREMIERA “LULU”. Teatrul Naţional “Radu Stanca”, gazda primitoare a spectacolelor mari din festival, a prezentat joi premiera oficială cu “Lulu” (o tragedie monstruoasă) de Frank Wedekind, în regia şi adaptarea lui Silviu Purcărete. Rolul titular îl deţine tînăra şi talentata actriţă Ofelia Popii, cea care a obţinut în acest an Premiul UNITER pentru interpretare feminină, distincţie ce i-a adus-o personajul Mefisto din “Faust”, realizat de acelaşi Purcărete şi programat în festival sîmbătă seara.

 

 

Noul spectacol al lui Purcărete poartă amprenta trupei sibiene şi a unor reputaţi creatori precum Helmut Stürmer (decor şi light design), Lia Manţoc (costume), Vasile Şirli (muzica originală). Este, aşa cum o prezintă în scenă Purcărete, o Lulu între “logica bărbătească” şi “logica feminină”. Alături de Ofelia Popii joacă Constantin Chiriac, Mihai Coman, Cristian Stanca, Adrian Matioc, Doru Presecan, Dan Glasu, Mariana Presecan ş.a.

 

 

Prima seară a fost atractivă şi prin concertul trupei “Zdob şi Zdub” din Chişinău, care a prezentat un spectacol muzical pe placul publicului, nu înainte ca pe scenă să urce reprezentanţii celor ce au contribuit la organizarea ediţiei din acest an a festivalului: directorul Constantin Chiriac, primarul Klaus Johannis şi ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu. Nu au lipsit focurile de artificii.

 

 

DANS ÎN CORT. O serie de evenimente din cadrul festivalului au loc în cunoscutul cort instalat în centrul oraşului înainte de deschiderea Programului “Sibiu – Capitală Culturală Europeană 2007”. Pe scena de aici dansează mari trupe invitate. Baletul Izraelian a prezentat joi “Romeo şi Julieta”, iar vineri a fost programat spectacolul “White Noise” al trupei din Israel Vertigo Dance Company, cunoscută şi apreciată în întreaga lume.

 

Sibienii şi turiştii se înghesuie la reprezentaţiile din autobuz – “Astăzi nu se fumează”, regia Gavriil Pinte –, spectacol al teatrului din Sibiu. “Scen” o reprezintă spaţiul unui autobuz amenajat în acest scop într-o parcare. Artiştii domină, de asemenea, pieţile oraşului, străzile, cluburile, parcurile, diferite curţi, dar şi catacombe. E artă peste tot.

maria.sarbu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: arte