x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Avertisment:"Trăim o dramă!"

Avertisment:"Trăim o dramă!"

de Jurnalul National    |    25 Oct 2007   •   00:00

Acestea au fost cuvintele folosite de Gabriel Liiceanu şi Andrei Pleşu marţi, cu ocazia lansării ultimului volum semnat Horia-Roman Patapievici, "Despre idei & blocaje".

Acestea au fost cuvintele folosite de Gabriel Liiceanu şi Andrei Pleşu marţi, cu ocazia lansării ultimului volum semnat Horia-Roman Patapievici, "Despre idei & blocaje". Discuţiile s-au axat in jurul situaţiei actuale din cultura romănească, iar ideea principală pe care au insistat vorbitorii, chiar tema volumului, este lipsa unei pieţe de schimb a ideilor, esenţială pentru orice cultură mare. Librăria Cărtureşti s-a dovedit neincăpătoare, fiind asaltată de cei ce au dorit să participe la eveniment. In ceainărie, publicul a răs, a aprobat sau a rămas pe gănduri, insă le-a oferit cu generozitate aplauze celor trei vorbitori care, mai in glumă, mai in serios, s-au comparat cu un alt celebru trio, de data asta de tenori (n.r. - Luciano Pavarotti, Placido Domingo şi Jose Carreras). Plecănd de la un articol publicat in 1996, volumul lui Horia-Roman Patapievici trage un semnal de alarmă. Cartea incearcă să explice discrepanţele dintre cultura autohtonă, caracterizată ca o cultură mică, şi cea occidentală, unde există un schimb permanent de idei care permite valorilor să se afirme. Horia-Roman Patapievici a anunţat că in viitorul apropiat va fi organizată o dezbatere publică pe această temă.

Seara s-a incheiat cu o şedinţă de autografe, iar Patapievici a fost asaltat de fanii care doreau să rămănă cu o amintire. (P.F.)

×
Subiecte în articol: arte