x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Când un teatru liric este în sărbătoare

Când un teatru liric este în sărbătoare

de Maria Sârbu    |    09 Noi 2010   •   00:00

Spaţiul în care îşi desfăşoară activitatea Teatrul Naţional de Operetă "Ion Dacian" este de cinci zile plin de culoare. Reliefează locul nu numai spectacolele jucate deja pe această scenă, în cadrul celei de-a treia ediţii a Festivalului "Viaţa e frumoasă", dar şi evenimentele adiacente.

Cum intri pe uşă, îţi atrage atenţia, în holul de la intrare, o "strălucitoare" expoziţie de costume, fiind prezentate cele mai frumoase rochii, în principal, purtate în scenă de artişti lirici ai Operetei bucureştene. Tot aici prinde viaţă o librărie, iar prima lucrare menită să inaugureze un magazin în care să se vândă cărţi şi alte produse ce au ca obiect acest gen muzical este catalogul "Opereta - 60 de ani". Da, această instituţie lirică împlineşte şase decenii. Conducerea Teatrului "Ion Dacian" a gândit să marcheze evenimentul aniversar în cadrul Festivalului "Viaţa e frumoasă", plasându-l ca nucleu al întregii manifestări a artelor spectacolului muzical.

Strălucire dau şi amenajările din holul de la etaj. Se vede limpede implicarea unor persoane care dovedesc pricepere în administrarea unei instituţii.
După premiera cu "Liliacul" de Strauss-fiul, spectacol prezentat de teatrul gazdă în deschiderea Festivalului şi gândit într-o cheie "contemporană" de regizorul Răzvan Ioan Dincă, iubitorii genului au avut parte sâmbătă de o montare mai clasică, născută la ea "acasă" - "Baiadera" de Emmerich Kálmán, în regia lui KERO® (Teatrul de Operetă şi Musical din Budapesta).

Publicul este şi în aşteptarea altei montări de gen: "Vânzătorul de păsări" de Carl Zeller (Teatrul de Stat de Comedie Muzicală din Sankt-Petersburg), care a avut cinci nominalizări la "Masca de Aur" - cel mai mare premiu acordat în Rusia pentru artele spectacolului (fiind obţinute două premii).

O absolută revelaţie a fost concertul formaţiei "The Tiger Lillies", britanicii susţinând concertul la Sala Radio.
Pentru a doua oară în cadrul Festivalului "Viaţa e frumoasă" a fost organizat Concursul intitulat Trofeul "Ion Dacian" pentru tineri interpreţi. Marele Premiu şi Trofeul a revenit sopranei Tina Munteanu, printre premianţi numărându-se şi Veronica Anuşca, Ana Cebotari, Vladimir Catană.

×
Subiecte în articol: arte