x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Concerte, mai multe ca oricănd

Concerte, mai multe ca oricănd

de Alex Revenco    |    07 Ian 2008   •   00:00
Concerte, mai multe ca oricănd

Am avut parte de muzică pentru toate gusturile, in Bucureşti şi in ţară. In Sibiu, Capitală Europeană, au venit nume mari, dar spectacolele gratuite "nu se pun".

Diversitate - in 2007 am avut rock, electro, pop, hip-hop

Am avut parte de muzică pentru toate gusturile, in Bucureşti şi in ţară. In Sibiu, Capitală Europeană, au venit nume mari, dar spectacolele gratuite "nu se pun".

Intr-o retrospectivă muzicală pe 2007, in primul rănd sunt de menţionat Rolling Stones, după care Alice Cooper & Marilyn Manson. Apoi, in funcţie de gust, ar fi multe "variante", George Michael, Tori Amos, Robert Plant, Pet Shop Boys, Beyonce etc. Dar dacă nu ne lăsăm păcăliţi de cei care impun mainstream-ul, ne amintim că anul trecut a venit in Romănia un grup punk legendar, NOFX. Invitaţi la marile festivaluri de gen, americanii căntă pentru mii şi zeci de mii de oameni. Chiar dacă la Bucureşti n-a străns decăt căteva sute, concertul americanilor nu poate fi uitat.

IMPORTANŢI. In Sibiu, la ArtMania au căntat două mari trupe britanice, Anathema & My Dying Bride, cel mai in vogă grup din Olanda, Within Temptations, dar şi Tarot, trupa lui lui Marco Hietala de la Nightwish. La CokeLive, compania Events a impresionat cu The Cult, Incubus şi Prodigy, dar au mai fost Rasmus şi Vanilla Ice. La B’estival, pe lăngă Cooper & Manson, excelente show-uri au avut giganţii hip-hop Wu-Tang Clan, dar şi Kasabian, Pink, Faithless, Reamonn. Vedetele de la Stufstock Greenfest au fost Cradle of Filth, Toy Dolls şi Dandy Warhols, iar pe Stadionul Arcul de Triumf am rămas incăntaţi de The Muse, deţinătoarea mai multor trofee Best Live Act. Cei care iubesc "metalele şi derivatele" au fost copleşiti de Blind Guardian, apoi de Sepultura, Lake of Tears & Rage, Napalm Death, Katatonia... Alte grupuri adevărate care i-au bucurat pe romăni au fost Los Fastidos, Gogol Bordello, Nomeansno, The Toasters, Therapy?, Subscribe. Au mai fost Deep Purple, Sugar Blue, Shakin’ Stevans şi sper să nu fi uitat pe cineva important.

alex.revenco@jurnalul.ro

Duelul "monştrilor"

La prima ediţie a B’estivalului, organizat de Emag!c Entertainment, am fost martori la ce n-a văzut America. Prezentaţi in SUA drept rivali care nu se su-portă reciproc, la Bucureşti, Alice Cooper şi "fiul" său in ale rockului horror, Marilyn Manson, au căzut la pace. Şi in Romania (ţară binecuvăntată, spunea cineva) nu numai că cei doi s-au intălnit faţă in faţă pentru prima dată, dar au mai şi căntat două piese impreună, fiecare căte una in recitalul celuilalt! Evenimentul a fost comentat de toţi cei din lumea muzicală, iar Bucureştiul şi Romănia au ieşit "in faţă" şi altfel de cum ne-am obişnuit.

Zei punk in Amfiteatrul "Eminescu"

Hefe, de la Bring The Noise, organizatorul concertului, crede că: "Importanţa şi roadele concertului NOFX probabil vor putea fi percepute sau culese peste vreo zece ani. Ceea ce facem noi acum este legat de pasiune, ambiţie şi iar pasiune. NOFX, The Toasters, Sick of it all, Nomeansno, Strike anywhere, Girls against Boys, 25 ta life, Born from pain şi La plebe sunt formaţii pe care le-am adus aici şi care afară umplu sălile doar la apariţia lor pe un afiş. Momentan in Romănia, după apariţia afişului, avem o misiune aproape imposibilă: trebuie să-i lămurim pe oameni cine sunt aceste trupe. Imi pare bine şi sunt măndru că am putut face ceva şi sper că intr-o zi o să se inţeleagă ce facem cu adevărat aici".

×
Subiecte în articol: arte