x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Copil, adult şi actor

Copil, adult şi actor

de Rozana Mihalache    |    20 Ian 2011   •   14:23
Copil, adult şi actor

147419-dm-dma-8891.jpgDacă din întâmplare te întâlneşti cu el pe stradă, să nu te mire de-l vezi vorbind singur, şuşotind(u-şi) în barbă. O să treacă în pas grăbit pe lângă tine, cu mâinile adâncite în buzunare. N-o să te observe, pentru că repetă. Aşa îi place.

Să repete uneori în timp ce se deplasează dintr-un loc într-altul. O face şi pentru a se izola de ceilalţi şi a nu mai auzi nimic din ceea ce se întâmplă în jur, nimic din ceea ce i-ar putea perturba în vreun fel, prin cuvinte nepotrivite, lumea.

Îmi amintesc că ne-am întâlnit în martie anul trecut pentru un interviu la Bulandra. Sala Grădina Icoanei. Vreme ploioasă de început de primăvară. Am mers cu Marius să-şi cumpere ceai de la un ma­gazin din apropiere…

Merge repede, vorbeşte repede şi gesticulează… nu repede, cât mult. Îşi trece mâna prin păr. Dacă îl rogi să-ţi vorbească despre el, se încurcă. În schimb, de-i ceri să-ţi vorbească despre personajele sale, nu se mai opreşte. Atunci era entuziasmat de Oscar, băieţelul din piesa adaptată de Chris Simion după Eric-Emmanuel Schmitt, şi îmi povestea de „Livada de vişini” care era în pregătire la Naţional. De fapt, îmi dau seama că poţi să te vezi cu Marius o dată la două săptămâni, căci el tot în pregătiri pentru un nou rol va fi.

Revenind însă la „Livada…”, când mi-a spus, m-am entuziasmat teribil – asta din categoria „dă-mi Cehov şi sunt fericită”. „O să mai joace Maia Morgenstern şi Mircea Albulescu.” „Minunat!”, zic. „Da’ ghici ce rol mi-a dat mie AlexaĂ!” Nu apuc să-i răspund. „Studentul, adică îţi imaginezi că studentul, nuĂ Studentul ar fi cel mai potrivit pentru mine. Dar nu, eu sunt ăla care taie livada!”

Adică Lopahin, pariul lui Alexa, pe care regizorul l-a câştigat, pentru că în interpretarea lui Marius Manole, Lopahin capătă „viaţa” cehoviană de care era nevoie în montarea unei asemenea piese. Atunci, când ne întorceam la teatru, i-am spus lui Marius că am încredere în capacitatea sa de a se integra într-un asemenea tip de personaj şi, drept urmare, aveam încredere în decizia lui Felix Alexa.

În cele 9 luni cât au trecut de la realizarea materialului cu el, l-am văzut debutând în cinematografie cu „Luna verde” al lui Visarion Alexa, în mai sus menţionata „Livada de vişini” şi aştept cu nerăbdare să-l văd în „Avalanşa” lui Radu Afrim.

 El este Marius. Marius Manole. Şi aşa l-am cunoscut eu. În pas grăbit. Molcolm şi vulcanic totodată, zâmbind cu un ochi plâns, tot un ţipăt mut, înger cu porniri diabolice, copil şi adult şi actor. Întotdeauna actor. Niciodată singur, ci însoţit de rolurile sale, amic grozav de bere, tovarăş de nădejde, sincer până la capătul lumii şi-napoi.

 Şi mai simplu, Marius. Manole Marius!

×
Subiecte în articol: arte